Na hlavný obsah

Rastie počet detí s poruchami príjmu potravy

V Národnom ústave detských chorôb pribudne prvý denný stacionár.

Počet detí, ktoré trpia poruchami príjmu potravy, za posledné roky výrazne stúpol. Nápor je na vyšetrenia aj na liečbu v nemocniciach. Detskí psychiatri upozorňujú, že ide o vážne ochorenie, ktoré netreba podceniť. Týka sa čoraz mladších detí.

Opasok na nohaviciach si uťahovala tak silno, až mala na bruchu modriny. Valentína mala len osem rokov, keď sa vo vlastnom tele cítila nepríjemne. Mentálnu anorexiu, ktorou si prešla, prirovnáva k manipulátorovi.

„Ktorý vám stále hovorí, že nič neznamenáte, nie ste dosť dobrí, hovorí vám, že ste tuční, škaredí a nikto vás nemá rád, ale keď budete chudnúť a odopierať si stravu, tak vtedy sa to môže zmeniť a dáva vám veľký pocit sebahodnoty,“ povedala Valentína Sedileková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pomoc vyhľadala, keď mala pätnásť. Že ju potrebuje, si uvedomila, keď sa pokúsila siahnuť si na život. Oporou jej po celý čas boli rodičia. Dnes sama pomáha ľuďom v podobnej situácii.

„Je potrebné všímať si varovné príznaky, kedy dieťa začne chudnúť, kedy sa váži, cvičí, pozoruje sa, odmieta stravu, začne si variť samé alebo chodí jesť do inej miestnosti, aby rodičia nezbadali, čo sa deje,“ vysvetlila hlavná odborníčka MZ SR pre detskú psychiatriu Terézia Rosenbergerová.

Pre deti s poruchami príjmu potravy pribudne v Národnom ústave detských chorôb prvý denný stacionár.

Denné stacionáre majú v budúcnosti pribudnúť aj na strednom a východnom Slovensku. Detí, ktoré ich v rámci liečby potrebujú, totiž stále pribúda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko