Na hlavný obsah

Reformu dôchodkov po sporoch posunuli do druhého čítania, bude si ale vyžadovať ústavné zmeny

Žiadajú ich SaS aj OĽANO.

Rozhádanej koalícii sa podarilo nájsť dohodu pri reforme dôchodkov. Poslanci ju posunuli do druhého čítania 90 hlasmi. Bližšie k schváleniu je tak okrem iného rodičovský bonus. Teda možnosť prispievať časťou odvodov priamo na dôchodok rodičov.

Definitívne prijatie reformy si ešte vyžiada zmenu ústavy. Zakotviť sa má do nej postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Deväťdesiat hlasov a gratulácie zo všetkých strán. Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) v utorok (10. 5.) prešla reforma do druhého čítania ústavnou väčšinou.

Ešte v piatok (6. 5.) to pritom takto idylicky nevyzeralo. Potom, ako poslanec SaS Peter Cmorej vyhlásil, že jeho strana reformu nepodporí, za rečníckym pultom padali tvrdé slová. „Naša dôvera k hnutiu sme rodina je na bode mrazu,“ vyhlásil vtedy.

„Musím povedať, pán poslanec, ja som málokedy stretol takého zákerného podrazáka, ako ste vy,“ oponoval Krajniak.

Čo sa u Cmoreja za ten čas zmenilo? „No, včera (v pondelok 9. 5.) bola koaličná rada, kde sa hovorilo o budúcnosti koalície,“ odpovedal. „Pán Cmorej asi nebol informovaný o dohode ktorú sme urobili zhruba pred mesiacom,“ zamyslel sa Krajniak.

„Sme (ministrovi hospodárstva) Richardovi Sulíkovi a ďalším z SaS prečítali zápis z koaličnej rady. Keď pochopili, že naozaj sme sa dohodli, že to cez prvé čítanie prejde, holt, museli to podporiť,“ povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Aby sa scenár pri hlasovaní zopakoval a reforma parlamentom v júni definitívne prešla, SaS, ale aj OĽANO, žiadajú ústavné zmeny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika