Na hlavný obsah

Rekordér z Australian Open Novak Djokovič oslavuje 35 rokov

Vyhral 20 grandslamov.

Rekordér z Australian Open Novak Djokovič oslavuje 35 rokov
Srbský tenista Novak Djokovič bozkáva trofej po výhre nad Grékom Stefanosom Tsitsipasom vo finále mužskej dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v roku 2022. Foto: TASR/AP

Aktuálna svetová mužská jednotka a jeden z najlepších tenistov v dejinách, Novak Djokovič, oslavuje v nedeľu (22. 5.) 35 rokov. Narodil sa 22. mája 1987 v Belehrade vo vtedajšej Juhoslávii.

Je držiteľom 20 trofejí z grandslamových turnajov, čím sa zaradil k Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi. Len títo traja tenisti majú 20 alebo viac titulov z top turnajov. Zároveň je rekordérom na Australian Open, turnaj vyhral deväťkrát.

Djokovič sa tenisu venuje od svojich štyroch rokov. Napriek ťažkostiam vo vojnou zmietanej Juhoslávii sa stal jedným z najlepších európskych mladých tenistov, v 90. rokoch sa stal majstrom Európy do 14 a neskôr do 16 rokov. Informuje o tom životopisný portál britannica.com.

Má na konte aj cenný olympijsky kov

Djokovič sa už vo veku 18 rokov dostal do prvej stovky Asociácie tenisových profesionálov (ATP) a v júli 2006 vyhral svoje prvé podujatie ATP. Išlo o Dutch Open.

Prvý titul z grandslamového turnaja získal v roku 2008 na Australian Open. V tomto roku sa dostal do top štvorice aj na Olympijských hrách v Pekingu. V semifinále prehral proti budúcemu olympijskému víťazovi Nadalovi, no v súboji o bronz zdolal Američana Blakea.

Okrem sólových úspechov má za sebou aj reprezentačné. Medailu získal už v spomínanom Pekingu, v roku 2010 doviedol srbský tím k víťazstvu v Davisovom pohári. Srbi v Belehrade zdolali Francúzov 3:2.

O rok neskôr sa stal po prvý raz svetovou jednotkou. V roku 2011 mal už na konte druhý titul z Austrálie, ale aj triumf na Wimbledone a US Open. Srbove úspechy majú aj slovenskú stopu – trénerom Djokoviča bol od roku 2006 až do začiatku tohto roku bývalý slovenský tenista Marián Vajda.

Djokovič vyhral tiež šesťkrát Wimbledon, trikrát US Open a dvakrát triumfoval na antuke French Open.

Nebol zaočkovaný, na Australian Open ho nevpustili

Ako postupoval čas, Djokovičova hviezda rástla. Legendou sa stal najmä vďaka rekordnému zápisu z Australian Open. Vyhral posledné 3 austrálske turnaje, na ktorých sa zúčastnil. V roku 2022 však štartovať nemohol.

Srb sa totiž nenechal zaočkovať proti koronavírusu a keďže Austrália podmieňovala vstup do krajiny vakcináciou, tenista na turnaji hrať nemohol. Do krajiny protinožcov však aj tak pricestoval, keďže organizátor turnaja mu dal výnimku.

Celý svet tak v januári sledoval Djokovičov prípad, Srba chceli pôvodne austrálske úrady deportovať, ale tenista sa odvolal a konal sa súdny proces. Tenistovi, ktorému úrady zrušili vízum a umiestnili ho do detenčného zariadenia, však austrálsky súd dal za pravdu a mohol aspoň trénovať. Vízum, ktoré mal Djokovič, neobsahovalo výnimku pre nezaočkovaných, pripomína BBC.

O jeho deportácii napokon rozhodol minister pre imigráciu Alex Hawke v spolupráci s austrálskou vládou, Djokovič tak prišiel o možnosť desiateho turnajového triumfu. Hoci sa tenista odvolal, súd napokon uznal, že v práve je minister Hawke a tenista musel odletieť späť do Srbska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport