Na hlavný obsah

Republikánska strana Sinn Féin v Severnom Írsku mieri k historickému víťazstvu

K sobotnému popoludniu získala 21 kresiel z 90.

Republikánska strana Sinn Féin v Severnom Írsku mieri k historickému víťazstvu
Pracovníčky volebnej komisie počas spočítavania hlasov v regionálnych voľbách v Severnom Írsku. Foto: TASR/AP

V Severnom Írsku v sobotu (7. 5.) pokračuje sčítanie hlasov po štvrtkových (5. 5.) voľbách do regionálneho parlamentu. Z doterajších výsledkov sa zdá, že skončí prelomovým víťazstvom katolíckej republikánskej strany Sinn Féin, informoval server BBC News.

Severoírsky regionálny parlament, ktorému sa podľa sídla hovorí Stormont, má 90 kresiel a voliči rozhodujú v 18 volebných obvodoch. Sčítanie hlasov trvá dlhšie kvôli pomerne zložitému systému jedného prenosného hlasu.

Sinn Féin získala k 16.00 h SELČ najmenej 21 z 90 kresiel. Jej hlavný súper, Demokratická unionistická strana (DUP), si zatiaľ pripísala 19 kresiel. Po 14 kreslách získala tiež Aliančná strana Severného Írska (APNI), ktorú tiež čaká zrejme najlepší výsledok v histórii.

Ďalšie severoírske zoskupenie Ulsterská unionistická strana (UUP) bude mať najmenej šesť poslancov. S minimálne štyrmi zákonodarcami môže počítať aj Sociálnodemokratická a labouristická strana (SDLP).

Sinn Féin presadzuje zjednotenie Írska

Z prieskumov sa zdá, že ľavicovo a nacionalisticky orientované zoskupenie presadzujúce zjednotenie Írskej republiky so Severným Írskom získa doteraz najvyšší počet kresiel. Sinn Féin by tak prvýkrát mala možnosť vybrať predsedu vlády. Šéfka Sinn Féin Michelle O ‚Neillová, ktorá má veľkú šancu stať sa na čele novej vlády, uviedla, že sobota je „historický deň“.

Očakáva sa, naopak, mierny prepad DUP, ktorá podporuje zotrvanie tejto časti ostrova vo zväzku s Britániou. Unionisti mali vo vláde najväčšie zastúpenie od vzniku Severného Írska v roku 1921. Pri posledných voľbách v roku 2017 získali 28 kresiel, republikáni len o jedno menej.

Hoci by víťazstvo ľavicových nacionalistov, ktorí pôvodne vzišli z politického krídla polovojenskej organizácie IRA, mohlo priblížiť vyhliadku na zjednotené Írsko, referendum potrebné na vystúpenie zo Spojeného kráľovstva je v kompetencii britskej vlády.

Víťazstvo úplnú moc nezaručí

Napriek tomu, kto vo voľbách zvíťazí, budú na seba obe najväčšie strany zrejme odkázané pri zostavovaní budúcej vlády. Republikáni a unionisti dodržiavajú od roku 1998 dojednania o deľbe moci na základe veľkopiatkovej mierovej dohody, ktorá ukončila dlhoročný konflikt v krajine.

Nad vyjednávaním o novej vláde ale visí otázka takzvaného severoírskeho protokolu, kvôli ktorému Severné Írsko čiastočne stratilo doterajšie pevné putá so Spojeným kráľovstvom, pretože musí dodržiavať pravidlá jednotného trhu EÚ a colnej únie.

DUP požaduje zrušenie tohto pobrexitového mechanizmu a vyhráža sa, že sa preň nebude podieľať na ďalšej spoločnej vláde so Sinn Féin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet