Na hlavný obsah

Režisér Forresta Gumpa Robert Zemeckis oslavuje 70 rokov

Jeho prvým úspechom bola komédia Honba za diamantom.

Režisér Forresta Gumpa Robert Zemeckis oslavuje 70 rokov
Americký filmový režisér Robert Zemeckis a jeho manželka Leslie. Foto: TASR/AP

Sedemdesiatiny oslávi 14. mája americký režisér Robert Zemeckis, ktorý sa preslávil novátorským používaním trikov vo filme. V Hollywoode prerazil trilógiou Návrat do budúcnosti, ktorej prvý diel sa v kinách objavil v roku 1985. Jeho najúspešnejším počinom je snímka Forrest Gump z roku 1994.

Snímka bola nominovaná na trinásť Oscarov. Šiestich ich aj získala – za najlepší film, réžiu, hlavnú mužskú postavu, adaptovaný scenár, strih a vizuálne efekty.

Robert Lee Zemeckis sa narodil 14. mája 1952 v Chicagu. Študoval filmovú tvorbu na University of Southern California. Stretol sa tam so spolužiakom Robertom Galeom, ktorý sa stal jeho dlhoročným scenáristom.

Na snímke sprava americký herec Brad Pitt, herečka Marion Cotillardová a režisér Robert Zemeckis. ZDROJ: TASR/AP

Ako píše portál Britannica, ešte predtým, ako Zemeckis promoval, jeho práca upútala pozornosť slávneho amerického režiséra Stevena Spielberga, ktorý produkoval prvý celovečerný film Zemeckisa a Galea I Wanna Hold Your Hand (1978).

Prvým veľkým režijným úspechom Zemeckisa bola akčná dobrodružná komédia Honba za diamantom (1984), v ktorej si zahrali Michael Douglas a Kathleen Turner.

Využíva techniku počítačovej animácie

„Pre film je to isté ako vizionár. Je to, čo Paul McCartney pre hudbu,“ uviedol o režisérovi pred rokmi herec Tom Hanks, ktorý sa okrem Forresta Gumpa objavil aj v Zemeckisovej snímke Stroskotanec (2000).

S trikmi sa Zemeckis pohral v animovanom filme Kto obvinil králika Rogera? (1988), v Polárnom exprese (2004), v ktorom opäť spolupracoval s Tomom Hanksom.

Jedna zo scén rodinného vianočného fantasy filmu Polárny express. ZDROJ: TASR/AP

Tiež vo fantasy adaptácii starej anglosaskej epickej básne Beowulf (2007) alebo v adaptácii knihy Charlesa Dickensa Vianočná koleda (2009). Zemeckis okrem iného využíva techniku počítačovej animácie známej ako performance capture, ktorá digitálne zachytí pohyby hercov a použije ich ako základ pre animované postavy.

K ďalším slávnym filmom Zemeckisa, ktorého inšpirovala predovšetkým tvorba Stevena Spielberga, patrí sci-fi Kontakt (1997) alebo thriller Pod povrchom z roku 2000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet