Na hlavný obsah

Rezort dopravy spustil prvú výzvu na výstavbu cyklotrás. Vyčlenil na ňu desiatky miliónov eur

Náklady na jeden kilometer nesmú presiahnuť pol milióna eur.

Rezort dopravy spustil prvú výzvu na výstavbu cyklotrás. Vyčlenil na ňu desiatky miliónov eur
Cyklotrasa (Ilustračná fotografia) Foto: TASR

Z financií z plánu obnovy podporí ministerstvo dopravy výstavbu cyklotrás, prístreškov či stojanov. V rámci prvej výzvy je k dispozícii 36,5 milióna eur. Oznámil to v utorok (3. 5.) rezort dopravy. Záujemcovia môžu posielať žiadosti od 16. mája do 15. augusta.

„Štartujeme novú éru cyklodopravy. Nebudeme stavať cyklotrasy len tak niekde v poli, chceme ich stavať tak, aby mali zmysel. Budú spájať obce s mestami, slúžiť na dochádzanie do práce, do školy či na stanicu. Verím, že samosprávy budú mať o dotácie veľký záujem,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

O dotácie môžu žiadať mestá, obce, kraje, rozpočtové organizácie zriadené samosprávami či ŽSR. V prvej výzve môžu žiadať o dotácie mestá nad 20 000 obyvateľov a obce vo vzdialenosti do piatich kilometrov od nich, respektíve najbližšie obce k mestu.

Maximálnu ani minimálnu výška príspevku na jeden projekt nestanovili. Náklady na jeden kilometer cyklotrasy však nemôžu presiahnuť 500 000 eur.

„Náklady preplácame aj spätne. To znamená, že ak už máte cyklotrasu naprojektovanú, financie, ktoré ste minuli na projektovú dokumentáciu, vám preplatíme tiež. Oprávnené obdobie je od 1. februára 2020 až do 31. marca 2026. Do tohto dňa musia byť projekty hotové,“ dodal Doležal.

Žiadosti sa budú posudzovať podľa metodiky zverejnenej na webe rezortu dopravy. Nové cyklotrasy musia spĺňať princíp 5P – pocit bezpečia, previazanosť, priamosť, príťažlivosť a pohodlie.

S úspešnými žiadateľmi podpíše ministerstvo zmluvu a po následnom verejnom obstarávaní dostanú žiadatelia na zhotoviteľa zálohovú platbu vo výške 70% požadovaných nákladov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko