Na hlavný obsah

Rokovania zablokovali Ukrajinci, sťažoval sa Putin Scholzovi

Hovoril aj o "ukrajinských neonacistoch".

Rokovania zablokovali Ukrajinci, sťažoval sa Putin Scholzovi
Na kombosnímke ruský prezident Vladimir Putin a nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (13. 5.) telefonicky hovoril s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o evakuácii civilistov z oceliarní Azovstaľ, poslednej ukrajinskej bašty v prístavnom meste Mariupol pri Azovskom mori. S odvolaním sa na Kremeľ to napísala agentúra TASS.

Podľa hovorcu nemeckej vlády Scholz vyzval šéfa Kremľa, aby čo najskôr dospel k prímeriu vo vojne s Ukrajinou. Rozhovor trval 75 minút.

Putin podľa TASS upozorňoval Scholza, že rusko-ukrajinské rokovania zablokovala ukrajinská strana a spomínal „neľudské metódy ukrajinských neonacistov“.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit povedal, že Scholz v rozhovore s Putinom odmietol tvrdenia, že na Ukrajine je rozšírený nacizmus.

„Vladimir Putin podrobne vysvetlil logiku a hlavné úlohy špeciálnej vojenskej operácie na obranu (separatistických) republík Donbasu. Hovoril o podniknutých opatreniach pre zabezpečenie bezpečnosti civilného obyvateľstva,“ citoval TASS z komuniké Kremľa.

Ruský prezident tiež kancelárovi poskytol „principiálne hodnotenie stavu rusko-ukrajinských rokovaní, ktoré v podstate zablokoval Kyjev“.

Upozornil podľa komuniké na „pokračujúce hrubé porušovanie noriem medzinárodného humanitárneho práva“. Rovnako aj na „používanie neľudských teroristických metód“ ukrajinskými „bojovníkmi vyznávajúcimi nacistickú ideológiu“.

Hovorca nemeckej vlády uviedol, že Putin so Scholzom rokovali aj o globálnej situácii smerom k potravinám, ktorá je mimoriadne napätá. „Kancelár upozornil, že Rusko za to nesie veľkú zodpovednosť,“ povedal hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet