Na hlavný obsah

Rozsiahle lesné požiare na Sibíri si vyžiadali už 10 obetí

Silný vietor komplikuje hasenie.

Rozsiahle lesné požiare na Sibíri si vyžiadali už 10 obetí
Spúšť po lesnom požiari na ruskej Sibíri. Foto: Twitter/Al Jazeera English

Rozsiahle lesné požiare na ruskej Sibíri si vyžiadali najmenej desať obetí vrátane dvoch detí. S odvolaním sa na regionálnu správu ruského ministerstva pre mimoriadne situácie o tom informovala stanica Deutsche Welle (DW).

Lesné požiare hlásia v 77 z 83 ruských regiónov, pričom mimoriadny protipožiarny režim vyhlásili v 46 z nich.

Šíreniu požiarov napomáha silný vietor, ktorý aj komplikuje hasenie. V najviac zasiahnutom Krasnojarskom kraji sa situácia vraj postupne stabilizuje.

Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) poznamenala, že podľa expertov sa problémy s rozsiahlymi požiarmi na Sibíri začali tento rok skôr. Súvisí to aj s tým, že vojenské lietadlá, ktoré sa v uplynulých rokoch používali na ich hasenie, nasadili na Ukrajine.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie však ohľadne požiarov v Krasnojarskom kraji uviedlo, že letectvo pri hasení požiarov sa tam nedá použiť pre silný vietor.

DW s odvolaním sa na expertov informovala, že plocha s aktívnymi požiarmi sa bude zrejme zväčšovať. Obyvatelia viacerých regiónov pritom upozorňujú, že požiare ohrozujú nielen obce a mestá v blízkosti lesov, ale blížia sa aj k väčším mestám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet