Na hlavný obsah

Rusi chystajú nový útok v Doneckej oblasti, tvrdí Kyjev

Predchádzajúci pokus skončil neúspechom.

Rusi chystajú nový útok v Doneckej oblasti, tvrdí Kyjev
Na ilustračnej snímke ruský vojak. Foto: ČTK/AP

Ruské sily sa chystajú obnoviť útočné operácie v smere na mestá Jampil a Siversk v Doneckej oblasti s ďalším pokusom o prechod cez rieku Severský Donec. Vo svojom pravidelnom rannom hlásení o situácii na bojiskách o tom v sobotu (21. 5.) informoval ukrajinský generálny štáb.

Predchádzajúci pokus agresora postaviť pontónový most a prejsť Severský Donec pri obci Bilohorivka skončil zdrvujúcim neúspechom. Ukrajinská armáda intenzívnou paľbou zničila nielen premostenie, ale podľa odhadov z leteckých snímok aj asi 70 ruských bojových vozidiel, prevažne obrnených.

O tom, že ruské invázne sily budujú cez rovnaký vodný tok ďalší pontónový most, ukrajinské velenie informovalo už v piatok (20. 5.) večer. Tentoraz sa o to Rusi snažia pri dedine Jaremivka, približne 20 kilometrov juhovýchodne od mesta Izjum.

Generálny štáb v sobotu tiež uviedol, že nepriateľ vo východnej operačnej zóne pokračuje v útočných akciách. Chce získať úplnú kontrolu nad celým územím Doneckej a Luhanskej oblasti a udržať si pozemný koridor s dočasne okupovaným Krymom.

„Ostreľovanie pokračuje po celej frontovej línii a v hĺbke obrany našich jednotiek v doneckom operačnom priestore a v smere na Sloviansk,“ konštatovalo velenie ukrajinských síl.

Nedostatok prieskumných lietadiel?

Obranné pozície agresor ostreľoval v priestore ukrajinských prihraničných obcí v Sumskej a Černihivskej oblasti, spresnil okrem iného štáb. Upozornil tiež, že naďalej hrozí nebezpečenstvo leteckých a raketových úderov vedených z územia Bieloruska.

Podľa britského ministerstva obrany však Rusko zrejme trpí nedostatkom vhodných prieskumných bezpilotných lietadiel potrebných na určovanie cieľov pre letecké a delostrelecké údery.

Tento nedostatok podľa Londýna umocňuje obmedzenie domácej výroby týchto prostriedkov, ktoré vyplýva zo sankcií proti Rusku.

„Ak bude Rusko aj naďalej strácať bezpilotné lietadlá súčasným tempom, ruské spravodajské služby a prieskumná schopnosť sa budú ďalej zhoršovať. To negatívne ovplyvní operačnú efektivitu,“ citovala agentúra Reuters zo správy britského ministerstva obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet