Na hlavný obsah

Rusi majú podľa britského ministerstva obrany veľké straty aj v elitných jednotkách

Špekuluje sa, že Putin chce ukončiť do pondelka bitku o Mariupol.

Rusi majú podľa britského ministerstva obrany veľké straty aj v elitných jednotkách
Na ilustračnej snímke ruskí vojaci v historických uniformách Červenej armády počas vojenskej prehliadky v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruská armáda má v bojoch na Ukrajine veľké straty vo svojich najlepších jednotkách a prichádza o pokročilú techniku. Vo svojom pravidelnom prehľade k situácii na Ukrajine to v sobotu (6. 5.) uviedlo britské ministerstvo obrany.

Podľa britských informácií prišla ruská armáda najmenej o jeden moderný tank T-90M. Najlepšie ruské jednotky vrátane tých nasadených na Ukrajine ich majú k dispozícii asi sto.

Cez víkend má podľa Ruska pokračovať evakuácia z mariupolských oceliarní Azovstaľ, z ktorých sa v minulých dňoch podarilo dostať asi 500 civilistov.

Množia sa podľa agentúry AP špekulácie, že ruský prezident Vladimir Putin chce bitku o Mariupol ukončiť, aby mohol ohlásiť úspech pri oslavách výročia konca druhej svetovej vojny.

Námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin povedal k nachádzajúcemu výročiu konca vojny, že „kým civilizovaný svet si pri ňom pripomína vojnové obete, Ruská federácia organizuje prehliadky a pripravuje tanec na hroboch ľudí z Mariupola“.

V Azovstale je stále 2 000 obrancov

V rozsiahlom areáli Azovstalu je podľa odhadov stále asi 2 000 ukrajinských obrancov, ktorí sa odmietajú vzdať. Podľa ukrajinských úradov je tam tiež niekoľko stoviek civilistov.

Ukrajinské mestá sa pripravujú na znásobenie ruských útokov pred oslavami a ich správy vyzvali občanov, aby sa riadili varovaním sirén a chránili sa pred náletmi.

Jedna ruská strela v sobotu zničila ukrajinské národné múzeum venované životu filozofa Hryhorija Skovorodu, ktorý pôsobil v 18. storočí. Múzeum sa nachádza blízko ruskej hranice v Charkovskej oblasti. Ukrajina význam tohto buditeľa pre svoju kultúru vyjadrila umiestnením Skovorodovho portrétu na jednu bankovku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet