Na hlavný obsah

Rusi na Ukrajine zabili už takmer 1 300 civilistov, tvrdí Kyjev

V sobotu našli telá staršej ženy s vnukom.

Rusi na Ukrajine zabili už takmer 1 300 civilistov, tvrdí Kyjev
Telá mŕtvych civilistov zabalené vo vreciach pri cintoríne v Buči. Foto: TASR/AP

Počet zistených obetí zabitých ruskými silami v čase okupácie miest v Kyjevskej oblasti sa priblížil k 1 300. Podľa agentúry Unian o tom v nedeľu (22. 5.) informovala polícia v súvislosti s objavením ďalších dvoch civilistov zavraždených okupantmi neďaleko Kyjeva.

„K dnešnému dňu polícia v oblasti Kyjeva objavila a preskúmala 1 290 tiel občanov, ktorí zomreli počas bojov v regióne. Strážcovia zákona pokračujú vo vyšetrovaní vojnových zločinov okupantov,“ oznámila oblastná polícia.

V sobotu (21. 5.) vyšetrovatelia a kriminalisti exhumovali telá dvoch obyvateľov obce Buzova. Obeťami sú postaršia žena, ktorá zomrela koncom februára na dvore svojho domu, a jej 27-ročný vnuk, ktorého okupanti zabili v marci. Oboch príbuzných pochovali na miestnom cintoríne.

Po stiahnutí ruských jednotiek z Kyjevskej oblasti ukrajinská armáda a miestne úrady našli hromadné hroby a množstvo obetí v rade miest a dedín. Tieto pozostatky ruskej okupácie vyvolali búrlivé medzinárodné odsúdenie, najmä pre stovky povraždených civilistov v Buči.

V Kyjeve sa už pred súd postavil prvý ruský vojak, ktorý sa priznal k zabitiu civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet