Na hlavný obsah

Rusi sa snažia pokračovať za Izjum a dobyť Kramatorsk a Severodoneck

Ich postup je pomalý.

Rusi sa snažia pokračovať za Izjum a dobyť Kramatorsk a Severodoneck
Na ilustračnej snímke vojaci na ukrajinskom Donbase. Foto: SITA/AP

Velenie ruských ozbrojených síl nasadilo pri ukrajinskom Izjume 22 práporných zoskupení v snahe preniknúť do oblasti Donbasu. Vo svojej rannej správe o dianí na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Každá z týchto taktických jednotiek má 600 až 800 vojakov a dôstojníkov, zhruba desiatku tankov a disponuje značnou palebnou silou.

„Rusko sa snaží prelomiť ukrajinskú obranu a pripísať si významnejšie územné zisky, veľmi pravdepodobne má v úmysle pokračovať za Izjum a dobyť mestá Kramatorsk a Severodonieck,“ uviedlo ministerstvo.

Dobytie týchto miest by upevnilo ruskú vojenskú kontrolu nad severovýchodným Donbasom. Moskva by tak získala strategický oporný bod pre odrezanie ukrajinských síl v oblasti.

Východná Ukrajina je teraz miestom najťažších bojov v krajine, analytici očakávajú, že sa Rusko pokúsi obkľúčiť ukrajinské sily. Postupuje však pomaly, pretože ukrajinskí bojovníci sa zakopávajú a používajú k útoku na protivníka zbrane dlhého dosahu, upozorňuje agentúra Reuters.

Rusko útočilo v 8 oblastiach

Ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej situačnej správe uviedol, že Rusko vykonalo raketové útoky v snahe zničiť dopravnú infraštruktúru v ôsmich ukrajinských regiónoch – konkrétne v Dnepropetrovskej, Kirovohradskej, Ľvovskej, Vinnyckej, Kyjevskej, Zakarpatskej, Odeskej a Doneckej oblasti.

Ukrajinské médiá o silných explóziách v niektorých mestách ako je Ľvov alebo Dnipro informovali už v utorok (3. 5.). Zasiahnutý bol aj bližšie nespresnený objekt v horách Zakarpatskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Viktor Mykyta. Podľa ukrajinských médií išlo o prvý ruský úder v tejto oblasti od začiatku vojny.

Frontová línia sa k dnešnému ránu podľa velenia ukrajinskej armády nezmenila, hoci sa Rusi pokúsili začať ofenzívu na obce Dovhenke v Charkovskej oblasti a Orichiv v Záporožskej oblasti, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Ukrajinské obranné sily útoky odrazili, tvrdí generálny štáb.

V Mariupole podľa neho ruská armáda pokračuje v náletoch a ostreľovaní pozícií ukrajinských síl v hutnom komplexe Azovstal. Invázne jednotky opäť ostreľovali okrem iného mesto Charkov.

V oblasti mesta Lyman, ktoré sa nachádza blízko Slovjansku, Rusko podľa ukrajinskej armády posilnilo svoje jednotky. Podobné informácie strán konfliktu nie je možné okamžite overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet