Na hlavný obsah

Rusi stupňujú raketové útoky, pretože sú frustrovaní z neúspechov na bojisku

Povedal to prezident Zelenskyj.

Rusi stupňujú raketové útoky, pretože sú frustrovaní z neúspechov na bojisku
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Rusko stupňuje svoje raketové a letecké útoky, pretože sa mu nedarí na bojisku. V noci na stredu (18. 5.) to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V prihraničných oblastiach ukrajinské sily zaznamenávajú ruské „sabotážne akcie“. Podľa Zelenského sa Ukrajina naďalej usiluje o to, aby dostala do bezpečia vojakov, ktorí sa nachádzajú v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole, napísala agentúra AP.

Zelenskyj spomenul ruské raketové a letecké útoky, ktoré v posledných 24 hodinách zasiahli ciele v Ľvovskej, Sumskej, Černihivskej či Luhanskej oblasti. „Je to spôsob, ako si ruská armáda kompenzuje množstvo neúspechov na východe a juhu našej krajiny,“ povedal Zelenskyj.

Podľa neho tieto útoky nemajú zásadný vojenský dosah. „Tieto útoky, ako mnohé ďalšie pred tým, v zásade nič nemenia,“ dodal. Ukrajinská armáda však posilní svoju protivzdušnú obranu.

Evakuácie pokračujú

Kyjev ďalej usiluje o to, aby dostal do bezpečia svojich vojakov, ktorí sa stále nachádzajú v areáli oceliarní Azovstaľ v Mariupole. „Evakuačná misia pokračuje, dohliadajú na ňu naši vojaci a príslušníci spravodajských služieb,“ uviedol Zelenskyj s tým, že pokračujú tiež rokovania s Ruskom.

„Zapojili sa (do rozhovorov) najvplyvnejší medzinárodní sprostredkovatelia,“ dodal ukrajinský prezident.

V utorok (17. 5.) Kyjev uviedol, že z oceliarní, ktoré sú poslednou baštou ukrajinského odporu v Mariupole, evakuovali vyše 250 vojakov, a to vrátane desiatok ranených.

Odišli na územie, ktoré kontrolujú proruskí separatisti z medzinárodne neuznávanej takzvanej Doneckej ľudovej republiky. Tí tvrdia, že sa ukrajinskí vojaci vzdali. Podľa Kyjeva ide o ich výmenu za ruských zajatcov.

Podľa serveru The Kyiv Independent Zelenskyj tiež podpísal výnos, ktorým zriaďuje komisiu, ktorá bude mať za úlohu vyhodnotiť škody spôsobené Ukrajine ruskou vojenskou agresiou. Úlohou orgánu bude tiež zabezpečiť kompenzácie za škody spôsobené ruskou armádou a nastavenie opatrení pre povojnovú obnovu krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet