Na hlavný obsah

Rusi sústredia svoje útoky na Doneckú oblasť

Domobrana vytlačila pri Charkove Rusov za hranice.

Rusi sústredia svoje útoky na Doneckú oblasť
Ukrajinskí vojaci skúmajú zničené vojenské BVP. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky teraz svoje hlavné úsilie sústredia v Doneckej oblasti, kde sa delostreľbou a leteckými útokmi snažia zničiť ukrajinské opevnené obranné pozície. Uviedol v pondelkovej (16. 5.) rannej správe ukrajinský generálny štáb.

Pokračuje tiež ťažké ostreľovanie mariupolských oceliarní Azovstaľ s cieľom spôsobiť čo najväčšie straty uväzneným obrancom závodu, uvádza Kyjev.

Pri Avdijivke, severne od Donecka, sa Rusi pre straty stiahli na predtým obsadené pozície. Zhromažďujú svoje jednotky pri Izjume a pripravujú tam pokus o ďalšiu ofenzívu.

V nedeľu (15. 5.) jednotky ukrajinskej protivzdušnej obrany zostrelili jedenásť vzdušných cieľov, z toho dva vrtuľníky Ka-52 a Mi-18, sedem bezpilotných lietadiel a dve raketové strely, uvádza generálny štáb.

V Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajinci podľa neho odrazili celkovo 17 útokov a zničili tri ruské tanky.

Postup Ukrajincov pri Charkove

Jedna z jednotiek ukrajinskej domobrany v Charkovskej oblasti vytlačila ruské sily z ukrajinského územia a dosiahla štátnu hranicu s Ruskom, oznámil na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

Pri Charkove ukrajinské jednotky pred niekoľkými dňami prešli do protiútoku a oslobodili viaceré obce.

„Hlásim, že 227. prápor 127. brigády síl územnej obrany dosiahol hranicu na demarkačnej línii s krajinou okupantov. Prišli sme sem, pán prezident, sme tu, sme na hraniciach,“ hlási vo videu jeden z vojakov ukrajinskému prezidentovi Volodomyru Zelenskému.

Denník poznamenal, že vojak zrejme omylom uvádza, že video natočili 15. apríla, a nie mája.

Zelenskyj v nedeľu vymenoval svojím výnosom nového veliteľa síl územnej obrany, Jurija Halaškina v tejto funkcii vystriedal generálmajor Ihor Tancjura, ktorý bol doteraz náčelníkom štábu pozemných síl. Prezident ho na začiatku mesiaca vyznamenal za osobnú odvahu pri obrane Ukrajiny.

Dôvod zmeny veliteľa neuvedli. Sily územnej obrany vznikli na Ukrajine na začiatku tohto roka, pripomenul denník Kommersant.

Krátko po začiatku ruskej invázie 24. februára donútila ukrajinská armáda ruských veliteľov vzdať sa postupu na Kyjev a neskôr vytlačila Rusov tiež od druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova. Aktuálne prebieha ukrajinská protiofenzíva pri meste Izjum, ktoré je v držbe Rusov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet