Na hlavný obsah

Rusi zastavili dodávky plynu do Fínska

Helsinki odmietli zaň platiť v rubľoch.

Rusi zastavili dodávky plynu do Fínska
Zamestnanci kontrolujú tlak v potrubí na prečerpávacej plynovej stanici. Foto: TASR/AP

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom v sobotu (21. 5.) ráno zastavila vývoz plynu do Fínska. Podľa agentúry Reuters to oznámil fínsky prevádzkovateľ Gasgrid.

Došlo k tomu po tom, ako Helsinki odmietli platiť za plyn v rubľoch. Fínsko spolu so Švédskom okrem toho pred niekoľkými dňami podali žiadosť o členstvo v NATO.

Na prerušenie dodávok plynu z Ruska upozorňoval už v piatok (20. 5.) fínsky štátny energetický koncern Gasum.

„Dovoz plynu cez vstupný bod Imatra zastavili,“ uviedla spoločnosť Gasgrid.

„Od dnešného dňa bude Gasum počas nadchádzajúcej letnej sezóny zásobovať svojich zákazníkov z iných zdrojov prostredníctvom plynovodu Balticconnector,“ uviedla spoločnosť Gasum. Balticconnector je obojsmerný plynovod, ktorý spája estónsku a fínsku plynovodnú sieť.

Neočakáva sa, že by zastavenie dodávok ruského plynu malo pre Fínsko významnejšie bezprostredné dôsledky. Zemný plyn sa na celkovej energetickej spotrebe severskej krajiny v roku 2020 podieľal len 6 %, uviedla fínska verejnoprávna televízia YLE.

Gazprom už koncom apríla zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Tento krok odôvodnil práve tým, že obe krajiny odmietli prejsť na platby v rubľoch. Rusko začalo požadovať platby vo svojej mene po invázii na Ukrajinu, keď naň západné krajiny uvalili sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet