Na hlavný obsah

Rusi zrejme presunú svoje sily z Mariupola do Donbasu, tvrdia Briti

Ruskí velitelia sú podľa nich pod tlakom.

Rusi zrejme presunú svoje sily z Mariupola do Donbasu, tvrdia Briti
Na satelitnej snímke ukrajinské námorné plavidlo a neďaleko horiaca budova počas ruského ostreľovania v meste Mariupol na východe Ukrajin. Foto: TASR/AP

Rusko pravdepodobne presunie svoje sily z ukrajinského prístavného mesta Mariupol do Donbasu. A to ihneď po tom, ako toto dlho obliehané mesto strategicky zabezpečí. V najnovšej hodnotiacej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Dodalo, že pre tlak, ktorý vyvíjajú na ruských veliteľov, sa tento presun zrejme uskutoční bez adekvátnej prípravy. Informuje denník The Guardian.

Podľa britského rezortu obrany sa v areáli oceliarní Azovstaľ, ktorý bol poslednou baštou odporu ukrajinských vojakov v Rusmi zničenom Mariupole, vzdalo približne 1 700 ukrajinských vojakov. Koľko ich ešte v oceliarňach zostáva, nie je jasné.

Avšak silný vzdor Ukrajincov už od začiatku vojny znamená, že ruské jednotky z tejto oblasti sa musia prezbrojiť. Ide pritom o proces, ktorý môže trvať dlho, upozorňuje ministerstvo.

„Ihneď, ako Rusko (strategicky) zabezpečí Mariupol, pravdepodobne presunie svoje jednotky do Donbasu, aby tam posilnili prebiehajúce operácie,“ uvádza britský rezort obrany.

„Ruskí velitelia sú však pod tlakom v súvislosti s preukázateľným dosiahnutím operačných cieľov. To znamená, že Rusko zrejme presunie svoje jednotky rýchlo a bez adekvátnych príprav. Tým riskuje ďalšie oslabenie svojich síl,“ dodáva britské ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet