Na hlavný obsah

Ruská armáda svoje ciele poriadne redukuje, hovorí analytik

Pôvodne sa usilovala o obkľúčenie a zničenie všetkých ukrajinských síl na Donbase

Ruská armáda svoje ciele poriadne redukuje, hovorí analytik
Ruskí vojaci na Ukrajine. Foto: ČTK/AP

Ruské jednotky za posledných 24 hodín ostreľovali viac ako 40 obcí a miest v Donbase na východe Ukrajiny. Takéto intenzívne ostreľovanie môže podľa Ukrajiny viesť k tomu, že sa uzavrie posledná významnejšia úniková cesta pre civilistov, ktorí by sa chceli z oblasti evakuovať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že ruskí vojaci majú v niektorých častiach na Donbase „oveľa viac zbraní i vojakov“. Žiadal preto o ešte väčšiu vojenskú pomoc zo Západu, aby to bolo „dosť na víťazstvo.“

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Severodoneck je dôležitý dopravný uzol

Ruské sily sa podľa ukrajinského generálneho štábu sústreďujú na úplné ovládnutie mesta Lyman v Doneckej oblasti. A aj na upevnenie pozícií pri Severodonecku a Avdijivke.

„Severodoneck predstavuje veľmi dôležitú lokalitu. Je to veľmi dôležitý dopravný uzol, nachádzajú sa tam vybudované obranné línie ukrajinskej armády a ukrajinská armáda tam sústredila niektoré svoje najlepšie jednotky,“ vysvetľuje vojenský analytik Lukáš Visingr.

Paľbe z mínometov a ostreľovaniu civilných budov sa v posledných dňoch nevyhol ani Lysyčansk na západe Luhanskej oblasti.

Ruská armáda sa pôvodne usilovala o obkľúčenie a zničenie všetkých ukrajinských síl na Donbase. Teraz svoje ciele zjavne poriadne redukuje, hovorí analytik.

Podľa Lukáša Visingra treba vidieť prebiehajúce boje v širšom v kontexte.

„Rusko stojí proti prakticky celému ekonomickému a vojenskému potenciálu Západu, a to samo o sebe definuje, ako tá vojna nakoniec skončí,“ podčiarkuje.

Kým teda bude Západ, najmä USA Ukrajinu vyzbrojovať, a je evidentné, že Washington v tom mieni pokračovať, tak Rusko zrejme nemôže vyhrať, myslí si expert.

Konflikt môže zamrznúť

Pripúšťa ale, že Moskva môže hrať aj na to, že Západ sa unaví a dodávky zbraní sa spomalia, ale „lokálne tu a tam budú niektoré jednotky funkčné a schopné bojovať, ale tá armáda ako celok, ako systém, ako inštitúcia, ako vojenská mašinéria prestane fungovať. Nebude schopná viesť veľké operácie. Pri tomto tempe strát to proste k tomu počas leta dospeje.“

Konflikt začne byť zamrznutý, keď sa Rusi zakopú všade, na celej vojnovej línii, teda prešli by do obrany. Na niektorých úsekoch, napríklad pri Izjume, to už urobili.

Podľa experta predpokladajú, že ukrajinské vojsko sa tam teraz stočí na juh a začne lámať pomyselné ruské kliešte. Podobne sa do obranných pozícií stavia ruská armáda aj na juhu, pri Mariupole.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál