Na hlavný obsah

Rúška na letiskách a v lietadlách už nebudú povinné

Cestujúci by sa však mali naďalej správať zodpovedne.

Rúška na letiskách a v lietadlách už nebudú povinné
Cestujúci čakajú na letisku. Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) a Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) v stredu (11. 5.) vydali nariadenie, ktorým sa od 16. mája ruší plošná povinnosť prekrytia dýchacích ciest na letiskách a palubách lietadiel. Informovala o tom EASA na svojom webe.

Aktualizovaný Protokol o zdravotnej bezpečnosti v letectve berie do úvahy najnovší vývoj pandemickej situácie v jednotlivých krajinách. Najmä však mieru vakcinácie a nadobudnutej imunity obyvateľstva, rovnako ako zmierňujúce sa opatrenia vo väčšine európskych krajín.

Vyzvali na zodpovednosť cestujúcich

„Pre pasažierov i členov posádky to bude veľký krok vpred smerom k opätovnej normalizácii leteckej dopravy,“ uviedol výkonný riaditeľ EASA Patrick Ky. Dodal, že cestujúci by sa však naďalej mali správať zodpovedne a ohľaduplne k spolucestujúcim a v prípade respiračného ochorenia si rúško či respirátor predsa len nasadiť.

Aj riaditeľka ECDC Andrea Ammonová pasažierov vyzvala na dodržiavanie bezpečnostného odstupu a časté umývanie rúk. Upozornila, že riziká spojené s infekciou koronavírusom stále pretrvávajú.

EASA však upozorňuje prevádzkovateľov leteckých služieb, aby bezpečné rozostupy medzi cestujúcimi striktne neuplatňovali, ak hrozí, že by došlo k omeškaniu či zdržaniu cestujúcich.

Nové nariadenie vstúpi do platnosti od budúceho pondelka (16. 5.). Avšak pravidlá nosenia rúšok sa môžu u jednotlivých prepravcov po tomto dátume líšiť. Bude to závisieť aj od toho, či v krajine odletu alebo cieľovej destinácii platí povinnosť nosenia rúška vo verejnej doprave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet