Na hlavný obsah

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zastavila všetky dodávky plynu do Holandska

Krajina však nakúpila plyn od iných dodávateľov.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zastavila všetky dodávky plynu do Holandska
Ilustračná snímka - plynovod. Foto: TASR/AP

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom zastavila všetky dodávky plynu do Holandska. Firma v utorok (31. 5.) oznámila, že holandská obchodná spoločnosť GasTerra, ktorá dovoz plynu do Holandska zabezpečuje, nezaplatila za plyn dodaný v apríli.

GasTerra už v pondelok (30. 5.) avizovala, že nepristúpi na platby v rubľoch, ako požaduje Kremeľ. Problémy so zásobovaním v dôsledku zastavenia dodávok neočakáva.

„Gazprom úplne zastavil dodávky plynu spoločnosti GasTerra, pretože firma nezaplatila v rubľoch,“ uviedol ruský gigant na sociálnej sieti. Gazprom poznamenal, že platby je potrebné vykonávať podľa pokynov. Tie predpokladajú, že odberatelia budú mať účet aj v rubľoch, z ktorého sa plyn bude platiť.

Prerušenie dodávok očakáva aj Dánsko

Spoločnosť GasTerra už v pondelok uviedla, že prerušenie dodávok plynu z Ruska očakáva, pretože nechce pristúpiť na požiadavky Kremľa. Dodala pritom, že obmedzenie dodávok holandským domácnostiam nepredpokladá, pretože už si plyn zaistila inde.

Prerušenie dodávok očakáva aj spoločnosť Orsted, ktorá zaisťuje dodávky ruského plynu do Dánska. Aj tá odmietla pristúpiť na platby v rubľoch. Dánsky energetický úrad avizoval, že v dôsledku prerušenia dodávok neočakáva žiadne bezprostredné problémy v zásobovaní domácností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika