Na hlavný obsah

Ruského veľvyslanca v Poľsku demonštranti obliali červenou farbou

Chcel si uctiť pamiatku padlých sovietskych vojakov.

Ruského veľvyslanca v Poľsku demonštranti obliali červenou farbou
Na snímke ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev, ktorého poliali červenou farbou. Foto: SITA/AP

Ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva v pondelok (9. 5.) demonštranti poliali červenou farbou, keď sa napoludnie pokúsil položiť veniec k pomníku sovietskych vojakov vo Varšave. Oznámila to spravodajská televízia TVN 24 na svojom webe.

Ruská diplomacia protestovala proti napadnutiu veľvyslanca a po Varšave požaduje, aby zorganizovala nové kladenie venca ešte v pondelok, uviedla agentúra TASS.

Rusko si pripomína 77. výročie sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Vo Varšave je stredobodom týchto osláv cintorín sovietskych vojakov, pri ktorom sa v pondelok protestovalo proti vojne na Ukrajine. „Fašisti, banditi!“ skandoval dav na adresu ruskej delegácie.

„Ľudia z davu sa pokúšali fyzicky napadnúť veľvyslanca. Niekoľko ľudí sa po ňom načahovalo, ale odstrkávali ich strážcovia chrániaci veľvyslanca. V jeden moment veľvyslancovi poliali tvár červenou farbou,“ spresnila stanica.

Veniec sa ruskému diplomatovi položiť nepodarilo. Demonštranti ho roztrhali a jeho zvyšky hádzali po delegácii.

Predtým niekto na cintoríne namaľoval modro-žltý nápis „Zabiť Putina“, teda vo farbách ukrajinskej vlajky. Nápis mohol vzniknúť ešte v noci, hoci cintorín strážila polícia. Ešte predpoludním ho upratovacia čata odstránila, poznamenala televízia TVN 24.

Rusi podali protest

„Som hrdý na svojho prezidenta (Vladimira Putina),“ vyhlásil veľvyslanec po incidente podľa televízie Polsat.

Polícia podľa agentúry TASS dorazila niekoľko minút po útoku, obklopila veľvyslanca s manželkou a niekoľkými diplomatmi a pomohla im dôjsť k autu s diplomatickou značkou a ruskou vlajkou.

Pre agresívne naladený dav s ukrajinskými vlajkami a protiruskými nápismi na transparentoch sa ľuďom k pomníku nepodarilo prísť.

Poľské úrady vrátane varšavského starostu a poľskej diplomacie sa postavili proti „tradičným“ oslavám sovietskeho víťazstva. Ruské veľvyslanectvo však na svojom webe v predstihu informovalo, že veľvyslanec napoludnie položí veniec k pomníku na cintoríne, na ktorom spočívajú pozostatky 20 000 vojakov zabitých v rokoch 1944-1945.

Rusko vznieslo „rozhodný protest“ proti napadnutiu veľvyslanca „extrémistami“ a „neonacistickými výrastkami“ a zrušeniu ceremónie kladenia vencov „za úplnej nečinnosti polície“, uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

Od Varšavy ministerstvo požaduje, aby „bezodkladne zorganizovala ceremóniu kladenia venca pri zabezpečení bezpečnosti pred provokáciami všetkého druhu“. Moskva sa domáha, aby tieto opatrenia prijala Varšava „ešte dnes“, dodal TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet