Na hlavný obsah

Ruskej propagande sa na Slovensku darí

Zneužívanie sociálnych sietí na šírenie dezinfomácií rastie.

Zneužívanie sociálnych sietí na šírenie falošných správ a dezinfomácií rastie. Spoločnosť Meta len v decembri minulého roka odstránila viac ako stotisíc konšpiračných príspevkov o koronavíruse. Slováci aktuálne čelia ruskej propagande.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pätica amerických kongresmanov vyzvala spoločnosť Meta, aby začala riešiť ruskú propagandu na slovenskom facebooku. Podľa Slovenskej informačnej služby (SIS) malo ísť o našu iniciatívu.

„Táto požiadavka je dôsledkom aprílovej návštevy v Bratislave, pri ktorej vládni činitelia, príslušníci SIS a zástupcovia ďalších orgánov verejnej správy, ako aj občianskej spoločnosti informovali členov kongresu USA o potrebe riešiť proruské dezinformácie na Slovensku,“ píše v stanovisku SIS.

Nárast propagandy

Obavy môžu potvrdzovať aj údaje o najčastejšie zdieľanom obsahu. „Napríklad keď sa bavíme o masakre v Buči, tak z 10 najzdieľanejších článkov na Slovensku až 7 bolo dezinformačných,“ hovorí analytik Gabriel Tóth.

Nárast propagandy potvrdzuje aj Robert Barca overujúci obsah slovenského facebooku.

„Vidíme taktiež prechod na iné plaftormy ako Telegram, na ktorých je o to jednoduchšie aktivizovať a dezinformovať populáciu prostredníctvom nastrčených kanálov organizovaných spravodajskými službami nepriateľských štátov,“ hovorí fact-checker agentúry AFP Robert Barca.

Zámerné aj nevedomé šírenie zavádzajúcich správ má vážne následky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet