Na hlavný obsah

Rusko chce splácať zahraničný dlh pomocou rovnakej schémy ako pri plyne

Rusko bude môcť obísť západnú platobnú infraštruktúru.

Rusko chce splácať zahraničný dlh pomocou rovnakej schémy ako pri plyne
Na snímke rubľové bankovky. Foto: TASR/AP

Rusko plánuje uhrádzať svoje zahraničné dlhopisy pomocou mechanizmu podobného schéme, ktorá sa používa pri platbách za ruský plyn v rubľoch.

Informovali noviny Vedomosti s odvolaním sa na ministra financií Antona Siluanova.

Držitelia dlhopisov si tak budú musieť otvoriť účty v cudzej mene a rubľoch v ruskej banke, aby mohli prijímať platby, povedal Siluanov pre Vedomosti.

Spojené štáty minulú týždeň posunuli Rusko bližšie k platobnej neschopnosti. Nepredĺžili totiž  výnimku, ktorá umožňovala Rusku uhrádzať splátky štátnych dlhopisov americkým investorom.

Washington sa tak snaží zvýšiť tlak na Moskvu po invázii ruskej armády na Ukrajinu.

Moskva bráni pozíciu spoľahlivého dlžníka

Minister financií Siluanov tvárou v tvár bezprecedentnej dlhovej kríze vyhlásil, že Moskva bude splácať svoj zahraničný dlh v rubľoch. Pričom bude všetkými možnými prostriedkami brániť svoju pozíciu spoľahlivého dlžníka.

„Ako sa to deje pri platbe za plyn v rubľoch: pripíšeme si cudziu menu, tá sa v mene (odberateľa plynu) vymieňa za ruble a takto prebieha platba. Mechanizmus uhrádzania eurobondov bude fungovať rovnakým spôsobom, len opačným smerom,“ citujú Vedomosti Siluanova.

Rusko bude môcť obísť západnú platobnú infraštruktúru pomocou tohto systému, pričom platby sa budú uskutočňovať cez ruský národný zúčtovací depozitár, dodal Siluanov pre Vedomosti.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby štáty, ktoré označil za „nepriateľské“, platili za plyn v rubľoch, inak im zastavia dodávky. Kupujúci sú povinní vložiť eurá alebo doláre na účet v ruskej banke, ktorá potom hotovosť prevedie na ruble.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika