Na hlavný obsah

Rusko odmieta špekulácie o použití jadrových zbraní

Na dosiahnutie cieľov na Ukrajine sa vraj nedajú použiť.

Rusko odmieta špekulácie o použití jadrových zbraní
Ilustračné foto - ruské vlajky. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok (6. 5.) odmietlo špekulácie o možnom použití jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine s tým, že tento krok by nebol v súlade s ďalšími cieľmi Kremľa. Píše o tom agentúra DPA.

Situácie, ktoré by mohli viesť k nasadeniu jadrových zbraní, sú jasne stanovené v ruskej nukleárnej doktríne. Povedal to podľa tlačovej agentúry Interfax Alexej Zajcev z tlačového odboru ruského rezortu diplomacie. „Nedajú sa však použiť na uskutočnenie cieľov stanovených v rámci špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine,“ dodal.

Rusko nazýva konflikt na Ukrajine špeciálnou vojenskou operáciou, a nie vojnou, pripomenula DPA. Kremeľ tvrdí, že krátko po začiatku invázie na Ukrajinu z 24. februára uviedol svoje jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti.

Predstavitelia západných spravodajských služieb varovali, že Kremeľ by sa mohol uchýliť k použitiu taktických alebo iných jadrových zbraní s obmedzeným účinkom v prípade, ak by sa invázia na Ukrajine nevyvíjala podľa jeho plánov. Moskva tvrdí, že Západ si vymýšľa, že zo strany Ruska hrozí jadrová eskalácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet