Na hlavný obsah

Rusko oznámilo, že dohodlo evakuáciu ranených z Azovstaľu

Ukrajina to nepotvrdila.

Rusko oznámilo, že dohodlo evakuáciu ranených z Azovstaľu
Na snímke z videa dym stúpa z metalurgického komplexu Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v pondelok (16. 5.) oznámilo, že s predstaviteľmi ukrajinskej armády dosiahlo dohodu na evakuácii ranených vojakov z oceliarní Azovstaľ v zničenom prístavnom meste Mariupol. Informuje o tom agentúra AFP.

„So zástupcami ukrajinskej armády blokovanými v Azovstale v Mariupole sme dosiahli dohodu na evakuácii ranených,“ oznámil ruský rezort obrany.

„V týchto chvíľach je v areáli podniku zavedený tichý režim a otvoril sa humanitárny koridor. Cezeň sa ranení ukrajinskí vojaci prevážajú do zdravotníckeho zariadenia v Novoazovsku v Doneckej ľudovej republike, kde im poskytnú potrebnú pomoc,“ napísalo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinskí predstavitelia tieto informácie nepotvrdili. Podľa agentúry DPA Kyjev žiadal, aby ranených vojakov z Azovstalu evakuovali na územie pod kontrolou ukrajinských síl alebo do tretej krajiny.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková minulý týždeň povedala, že v tuneloch pod Azovstaľom sa nachádza vyše 1 000 ukrajinských vojakov.

Zástupca veliteľa pluku Azov Sviatoslav Palamar v sobotu (14. 5.) uviedol, že zabarikádovaní obrancovia budú vzdorovať ruským jednotkám napriek nedostatku munície, potravín, vody a liekov „tak dlho, ako budú môcť“. Povedal, že v metalurgickom komplexe sa nachádza 600 zranených ukrajinských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet