Na hlavný obsah

Rusko plánuje bojkotovať stretnutie BR OSN s bezpečnostným výborom EÚ

Hovoria o tom zdroje agentúry AFP.

Rusko plánuje bojkotovať stretnutie BR OSN s bezpečnostným výborom EÚ
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko plánuje bojkotovať stretnutie medzi Bezpečnostnou radou (BR) OSN a Politickým a bezpečnostným výborom (PBV) Európskej únie, ktoré sa má uskutočniť v priebehu stredy. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na nemenovaných diplomatov.

Ruský diplomatický zdroj pre AFP pod podmienkou anonymity uviedol, že toto rozhodnutie ruskej vlády súvisí s vojnou na Ukrajine. Rusko, ktoré je jedným z piatich stálych členov BR OSN, vylúčili od začiatku vojny (24. februára) z viacerých orgánov OSN vrátane Rady pre ľudské práva.

Očakáva sa, že účastníci stredajšieho stretnutia sa budú venovať spolupráci medzi EÚ a OSN v krajinách, kde pôsobia obe organizácie, približuje AFP.

Toto každoročné neformálne stretnutie medzi PBV a Bezpečnostnou radou OSN sa pre koronavírusovú pandémiu uskutočnilo naposledy v roku 2019, pripomína AFP.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová v utorok informovala, že Bezpečnostná rada napriek politickej izolácii Ruska naďalej funguje normálne.

„Rusko je v Bezpečnostnej rade izolované a zakaždým, keď v BR OSN vedieme diskusiu, ktorá sa týka Ruska, sú v defenzíve. A my ich budeme naďalej držať v defenzíve, kým neukončia svoj brutálny útok na občanov Ukrajiny,“ povedala Thomasová-Greenfieldová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet