Na hlavný obsah

Rusko podľa ukrajinskej armády chystá ofenzívu na Izjum a naďalej blokuje Azovstaľ

V komplexe zostali už len vojaci.

Rusko podľa ukrajinskej armády chystá ofenzívu na Izjum a naďalej blokuje Azovstaľ
Na ilustračnej snímke vojaci na ukrajinskom Donbase. Foto: SITA/AP

Rusko pokračuje v ofenzíve na východe Ukrajiny a pripravuje sa na útok pri Izjume, uviedol v nedeľu (8. 5.) ukrajinský generálny štáb. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja zomreli najmenej dvaja ľudia pri ruskom ostreľovaní školy v obci Bilohorivka, ktorá slúžila ako kryt.

Úrady sa ale obávajú, že mŕtvych sú tam desiatky. Generálny štáb v pravidelnom rannom hlásení tiež uviedol, že v Mariupole sa ruskí vojaci naďalej snažia blokovať ukrajinské sily v areáli oceliarní Azovstaľ, ktorý pomocou tankov a delostrelectva ostreľujú.

Chcú evakuovať aj vojakov

Z metalurgického komplexu sa už podľa sobotňajšieho (7. 5.) oznámenia Kyjeva podarilo evakuovať všetkých starších ľudí, ženy a deti. Veliteľ 36. brigády námornej pechoty Serhij Volyna v noci na facebooku vyzval, aby boli z Azovstalu evakuovaní aj ukrajinskí vojaci.

V čo dúfam? V zázrak,“ napísal Volyna, podľa ktorého mariupolskí obrancovia urobili pre ochranu civilistov všetko, čo mohli.

Na severovýchode Ukrajiny sa Rusi pripravujú na pokračovanie ofenzívy v smere na obec Barvinkove a tiež smerom na kľúčový Slavjansk. Podľa ukrajinského generálneho štábu na tento účel Moskva zo svojho územia presúva ďalšie jednotky.

V Luhanskej oblasti ruskí vojaci podľa tamojších úradov útočili v sobotu popoludní, keď na školu v Bilohorivke, kde sa ukrývalo 90 ľudí, dopadla bomba. Dvoch ľudí zatiaľ našli mŕtvych, tridsať sa podarilo zachrániť. „Sedem z nich bolo zranených. Šesťdesiat ľudí pravdepodobne zomrelo pod troskami,“ napísal podľa agentúry Reuters Hajdaj na telegrame.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet