Na hlavný obsah

Rusko sa pre sankcie stiahne z ISS, píšu tamojšie médiá

Rozhodnutie už sme prijali, hlási šéf ruskej vesmírnej agentúry.

Rusko sa pre sankcie stiahne z ISS, píšu tamojšie médiá
Na archívnej snímke ruskí kozmonauti počas výstupu na ISS. Foto: TASR/AP

Šéf ruského vesmírneho programu oznámil, že Moskva sa stiahne z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Podľa štátnych médií je to dôsledok sankcií uvalených na krajinu kvôli invázii na Ukrajinu. Napísala to v nedeľu (1. 5.) agentúra Bloomberg.

„Rozhodnutie už sme prijali, nemáme povinnosť o ňom verejne hovoriť,“ povedal podľa agentúry TASS šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. „Môžem povedať len toľko, že v súlade s našimi záväzkami budeme našich partnerov informovať o ukončení práce na ISS s ročným predstihom,“ dodal.

Rogozin na začiatku apríla pohrozil ukončením ruskej misie, ak Spojené štáty, Európska únia a Kanada nezrušia sankcie proti podnikom zapojeným do ruského kozmického priemyslu.

Výskumná vesmírna stanica bola až do ruskej invázie na Ukrajinu vzácnou oblasťou spolupráce medzi Ruskom a USA a ich spojencami. A to napriek neustále sa zhoršujúcim vzťahom.

V stredu (27. 4.) na ISS priletela na palube lode od firmy SpaceX trojica amerických astronautov s talianskou kolegyňou. Na ISS budú s ďalšími tromi Američanmi, tromi ruskými astronautmi a Nemcom Matthiasom Maurerom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet