Na hlavný obsah

Rusko sa snaží dobyť východoukrajinské mestá, uvádza Kyjev

Na juhu Ukrajiny ruské sily útočia v smere na Mykolajiv.

Rusko sa snaží dobyť východoukrajinské mestá, uvádza Kyjev
Žena stojí vedľa krátera z explózie pri ťažko poškodenom obytnom dome počas ruského raketového útoku v meste Lyman. Foto: TASR/AP

Ruské sily sa snažia dobyť východoukrajské mestá Rubižne, Severodoneck a Lyman, uvádza v pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb.

V Mariupole na juhu Ukrajiny podľa neho ruské jednotky ďalej blokujú zvyšných ukrajinských vojakov v oceliarňach Azovstal a areál ostreľujú. Podľa britského ministerstva obrany pokračujú boje tiež pri Haďom ostrove, kde sa Rusko opakovane pokúša posilniť svoju posádku.

Rusi stále útočia na Mariupol

Ruská ofenzíva pokračuje najmä na východe krajiny. V Charkovskej oblasti sa ruské sily snažia zabrániť postupu ukrajinských jednotiek, ktoré chcú zatlačiť ruských vojakov až k hraniciam. V okolí Iziumu Rusi ostreľujú ukrajinské pozície.

Na juhu Ukrajiny ruské sily útočia v smere na Mykolajiv aj na metalurgický komplex v Mariupole. „S podporou delostrelectva a tankov podnikajú útočné operácie,“ píše ukrajinský generálny štáb o situácii v Azovstane. Podľa utorkového (10. 5.) vyjadrenia vedenia mesta v oceliarňach stále zostáva najmenej 100 civilistov.

Upevnenie pozície na Haďom ostrove

Pri Haďom ostrove sa ozbrojeným silám Kyjeva podarilo bezpilotnými lietadlami Bayraktar zasiahnuť ruskú vzdušnú obranu a zásobovacie plavidlá, uvádza britská vojenská rozviedka.

Podľa Londýna majú ruské plavidlá, ktoré sa snažia posilniť posádku na ostrove, iba minimálnu ochranu. Dôvodom je stiahnutie ruského námorníctva po strate krížnika Moskva, ktorý sa potopil minulý mesiac. Kým Kyjev uvádza, že loď zasiahla ukrajinská strela, podľa Ruska na palube vybuchla munícia.

„Ak Rusko upevní svoje pozície na Haďom ostrove strategickou vzdušnou obranou a systémami pobrežnej obrany, môže ovládnuť severozápad Čierneho mora,“ píše britská vojenská rozviedka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet