Na hlavný obsah

Rusko sústredí sily pri Severodonecku a chystá útok na Slovjansk, tvrdí Kyjev

Uviedol to ukrajinský generálny štáb.

Rusko sústredí sily pri Severodonecku a chystá útok na Slovjansk, tvrdí Kyjev
Ukrajinský vojak stojí na ceste vedľa vojenského vozidla v priemyselnom meste Kramatorsk v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko na Ukrajine sústredí svoje sily pri východoukrajinskom Severodonecku, od Izjumu chystá ďalší útok na Slovjansk, uviedol v pondelok (23. 5.) podľa ruskojazyčného serveru BBC ukrajinský generálny štáb.

Za prvé tri mesiace od februárovej invázie do susednej krajiny Rusko prišlo pravdepodobne o podobný počet vojakov ako Sovietsky zväz za deväť rokov vojny v Afganistane. Napísala na twitteri britská vojenská rozviedka.

Severodoneck je podľa skoršieho vyhlásenia ukrajinských úradov pod neustávajúcou paľbou ruských jednotiek. Podľa generálneho štábu ruské sily podnikli útočné operácie pri obci Toškivka, ktorá sa nachádza južne od Severodonecka.

Južne od Izjumu sa Rusko pokúsilo o útočnú operáciu v okolí obce Dovhenke, ktorú však ukrajinské sily odrazili, píše ďalej v rannom hlásení ukrajinská armáda. Intenzita útokov na východnom fronte sa ale v posledných 24 hodinách znížila, píše s odvolaním sa na hlásenie BBC.

Moskva o stratách takmer nehovorí

Rusko podľa Londýna od začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára zaznamenalo vysoké straty, za ktorými stojí okrem iného kombinácia zlej stratégie, nedostatočného pokrytia vzdušného priestoru a prístupu velenia, „ktoré je pripravené opakovať chyby“.

Moskva o svojich stratách oficiálne informovala len dvakrát, na začiatku a na konci marca, keď priznala 498, respektíve 1 351 zabitých vojakov.

„Za prvé tri mesiace svojej ‚špeciálnej vojenskej operácie‘ Rusko pravdepodobne utrpelo podobný počet strát ako Sovietsky zväz počas deväťročnej vojny v Afganistane,“ píše britská vojenská rozviedka.

Podľa nej bude pre Moskvu s pokračujúcim konfliktom ťažšie množstvo obetí utajiť pred ruskou verejnosťou. „Verejná nespokojnosť s vojnou a ochota dať ju najavo môže vzrásť,“ píše k situácii v Rusku rozviedka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet