Na hlavný obsah

Rusko tu bude navždy, povedal o Chersone tajomník Putinovej strany

Rusi dosadili nového oblastného náčelníka.

Rusko tu bude navždy, povedal o Chersone tajomník Putinovej strany
Na ilustračnej snímke park v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Foto: Oleksiy Muzalyev - Wikimedia Commons

Rusko zostane v Chersone navždy, vyhlásil v piatok (6. 5.) v okupovanom meste na juhu Ukrajiny tajomník ruskej vládnucej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak.

Napísala to agentúra Interfax. Ruské vojská dobyli Cherson a okolitú oblasť, ktorá na juhu susedí s už skôr anektovaným Krymom, na začiatku marca.

„Chcem povedať ešte raz – Rusko je tu navždy. O tom nesmie byť najmenších pochýb. Žiadny návrat do minulosti nebude,“ vyhlásil Turčak po stretnutí s novým oblastným náčelníkom Vladimirom Saldom. Ten ešte ako Volodymyr Saldo býval svojho času chersonským starostom a ukrajinským poslancom, kým ho Rusi dosadili do čela okupovanej oblasti.

Turčak tiež oznámil, že v predvečer 9. mája, ktorý Rusko oslavuje ako deň víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom, dostanú všetci vojnoví veteráni v Chersonskej oblasti darčeky a tiež peňažné prémie od ruského prezidenta.

Obyvatelia protestovali proti okupácii

Jednotné Rusko otvorí v Chersone humanitárne centrum, ktoré pomôže s dodávkami potravín, liekov a ďalšieho nevyhnutného tovaru. Plánuje tiež pomôcť pri vývoze obilia z Chersonskej oblasti.

„Budeme pomáhať, tak ako pomáhame Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. V najbližšom čase dorazia dobrovoľníci z Jednotného Ruska,“ vyhlásil.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára na rozkaz prezidenta Vladimira Putina, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Putin vtedy tvrdil, že Rusko nemá v úmysle okupovať ukrajinské územie.

Ruská propaganda vnímala ruskojazyčný Cherson ako proruské mesto, ale jeho obyvatelia k údivu ruských vojakov pravidelne proti okupácii demonštrovali.

Ukrajinskí predstavitelia teraz tvrdia, že ruskí okupanti sa snažia „spracovať“ miestnych obyvateľov podľa scenára, vyskúšaného pri anexii Krymu, teda vrátane únosov, väznenia a mučenia prívržencov Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet