Na hlavný obsah

Rúško v leteckej doprave ostáva v Nemecku povinné

Povinnosť sa nevzťahuje na deti do 6 rokov.

Lietadlo nemeckej spoločnosti Lufthansa na letisku vo Frankfurte nad Mohanom.
Lietadlo nemeckej spoločnosti Lufthansa na letisku vo Frankfurte nad Mohanom.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Pasažieri v lietadlách, ktoré smerujú do Nemecka alebo z tejto krajiny odlietajú, budú musieť mať aj naďalej na tvári rúška. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na nemecké ministerstvo vnútra.

Cestujúci musia mať počas celého letu vrátane nástupu i výstupu z lietadla na tvári respirátor typu FFP2 alebo chirurgické rúško. Prekrytie tváre si môžu zložiť len pri konzumácii jedál a nápojov. Povinné rúško sa nevzťahuje na deti do veku šiestich rokov.

Tieto pravidlá sú podľa ministerstva vnútra v súlade s odporúčaniami EÚ.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) a Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) v stredu (11. 5.) vydali nariadenie, ktorým sa od pondelka (16. 5.) ruší plošná povinnosť prekrytia dýchacích ciest na letiskách a palubách lietadiel.

Ak však existuje povinnosť nosiť rúška v mieste odletu alebo v cieľovej krajine, cestujúci ich musia mať aj počas letu.

Rúška v lietadlách a na letiskách sú v Nemecku povinné do 23. septembra. Takéto opatrenia platia aj v autobusoch a vlakoch. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach oznámil, že takéto opatrenie je potrebné, pretože denné počty nových prípadov koronavírusu sú ešte stále vysoké.

Nízkonákladový letecký dopravca Ryanair zverejnil zoznam 15 členských krajín EÚ, kde nosiť rúško stále treba, píše DPA. Okrem Nemecka sú medzi nimi i Grécko, Portugalsko, Španielsko a Taliansko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet