Na hlavný obsah

Rusko za posledný deň stratilo niekoľko pozícií, tvrdí armáda Ukrajiny

Ostreľovanie Ukrajiny pokračuje.

Rusko za posledný deň stratilo niekoľko pozícií, tvrdí armáda Ukrajiny
Na snímke ukrajinskí vojaci skúmajú ruské rakety. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky prišli za posledný deň bojov o kontrolu niekoľkých pozícií na hranici medzi Mykolajivskou a Chersonskou oblasťou, uviedol vo štvrtok (5. 5.) ukrajinský generálny štáb v pravidelnom rannom oznámení.

Ruské vojská podľa neho ďalej útočia na východe Ukrajiny s cieľom ovládnuť Doneckú a Luhanskú oblasť a udržať pozemné spojenie s anektovaným Krymom. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdája zomrelo pri ruských útokoch za posledný deň päť civilistov.

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že v stredu (4. 5.) pokračovalo ostreľovanie naprieč celou krajinou, pretože sa Rusko snaží narušiť ukrajinské zásobovanie.

Ukrajina: Odrazili sme 11 útokov na Donbase

Ukrajinskej armáde sa podľa generálneho štábu podarilo odraziť 11 útokov ruských vojsk na Donbase. Zničila pri tom zničiť päť tankov, sedem obrnených vozidiel a päť ďalších vozidiel.

Ukrajinské letectvo potom zasiahlo deväť cieľov, a to štyri bezpilotné lietadlá, tri rakety s plochou dráhou letu a dve lietadlá. Tieto údaje nemožno nezávisle overiť.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu naďalej ostreľuje Cherson a oblasti severne od mesta Izjum. Ruské delostrelectvo tiež pokračuje v paľbe smerom na Doneck a severne od Krymu a jeho jednotky útočia na mestá Severodonieck, Popasna a Lyman.

Ruskí vojaci sa tiež stále snažia zničiť ukrajinské jednotky stále sa držiace v oceliarňach Azovstaľ pri juhoukrajinskom prístave Mariupol, oznámil generálny štáb. „Nepriateľ obnovil s podporou letectva ofenzívu v snahe získať nad železiarňami kontrolu,“ uviedla ukrajinská armáda.

„Ostreľovanie a útoky bez prestávky. Na niektorých miestach sa bojuje už za plotom železiarní. Jedenásť štvorcových kilometrov slobody v Mariupole sa premenilo na peklo,“ napísal vo štvrtok ráno o situácii v Azovstale poradca starostu mesta Peter Andrjuščenko.

Ostreľujú aj zvyšok krajiny

Britské ministerstvo obrany vo svojom rannom brífingu uviedlo, že hoci sa ruská pozemná ofenzíva sústredí na východ Ukrajiny, pokračuje ostreľovanie naprieč celou krajinou v snahe prerušiť v krajine možnosti zásobovania ukrajinských síl.

Cieľom útokov pritom naďalej zostávajú aj civilné objekty ako školy, nemocnice, obytné domy či dopravná infraštruktúra. Rusko sa tým podľa Britov snaží „oslabiť odhodlanie Ukrajincov“.

Rusko sa naďalej sústredí na kľúčové prístavy ako Odesu, Cherson a Mariupol, čo naznačuje, že chce mať plne pod kontrolou prístup k Čiernemu moru, aby ublížilo ukrajinskej ekonomike, píše britské ministerstvo obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet