Na hlavný obsah

Rusko zakázalo vstup na svoje územie premiérovi Kišidovi a ďalším 62 Japoncom

Reaguje na "bezprecedentnú protiruskú kampaň".

Rusko zakázalo vstup na svoje územie premiérovi Kišidovi a ďalším 62 Japoncom
Ilustračná snímka - Japonská a ruská vlajka Foto: Kyodo

Rusko v stredu (4. 5.) zakázalo vstup na svoje územie celkovo 63 japonským občanom. Na zozname je aj premiér Fumio Kišida a členovia jeho vlády.

Moskva tak reaguje na „bezprecedentnú protiruskú kampaň“, ktorá „ničí dobré susedské vzťahy“, uviedlo ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení. Japonská vláda rovnako ako mnohé ďalšie krajiny prijala sankcie proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

„Vláda F. Kišidu začala bezprecedentnú protiruskú kampaň a dovoľuje si neprípustnú rétoriku proti Ruskej federácii, vrátane ohovárania a priamych hrozieb,“ uviedlo ministerstvo. „Tokio podniká praktické kroky zamerané na rozbitie dobrých susedských väzieb, poškodenie ruskej ekonomiky a medzinárodnej prestíže našej krajiny.“

Okrem premiéra sú na sankčnom zozname aj ministri zahraničných vecí, financií, obrany a spravodlivosti, viacerí poslanci, ale tiež majitelia médií, novinári alebo vysokoškolskí profesori. Zákaz vstupu platí na dobu neurčitú.

Rusko a Japonsko si už v reakcii na vojnu na Ukrajine navzájom vyhostili osem diplomatov. Zamestnanci japonskej ambasády musia Ruskú federáciu opustiť do 10. mája. Japonsko tiež zmrazilo majetok asi 500 Rusov. Napätie medzi oboma susednými krajinami rastie aj pre spory o Kurilské ostrovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet