Na hlavný obsah

Rusko žiada od Poľska ospravedlnenie za útok na veľvyslanca

Demonštranti ho poliali červenou farbou.

Rusko žiada od Poľska ospravedlnenie za útok na veľvyslanca
Na snímke ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev, ktorého poliali červenou farbou. Foto: SITA/AP

Ruské ministerstvo zahraničia si v stredu (11. 5.) predvolalo poľského veľvyslanca. Oznámil mu, že Moskva očakáva oficiálne ospravedlnenie poľských úradov pre napadnutie ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejeva. Oznámila to agentúra TASS.

Demonštranti proti vojne na Ukrajine poliali diplomata červenou farbou, keď chcel 9. mája položiť veniec k pomníku na cintoríne sovietskych vojakov vo Varšave.

„Ruská strana očakáva v súvislosti s touto udalosťou oficiálne ospravedlnenie od poľského vedenia a vyžaduje zabezpečenie bezpečnosti ruského veľvyslanca a všetkých pracovníkov ruských zastupiteľských úradov v Poľsku,“ uviedla ruská diplomacia.

Zdôraznila, že Moskva rozhodne o ďalších krokoch podľa toho, ako Varšava na ruskú požiadavku zareaguje.

Premiér to označil za provokáciu

Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau v pondelok (9. 5.) označil poliatie veľvyslanca farbou za poľutovaniahodný incident, ktorý sa nemal stať, pretože diplomati užívajú osobitnú ochranu bez ohľadu na politiku svojich vlád.

Premiér Mateusz Morawiecki však v utorok (10. 5.) uviedol, že ruské zločiny na Ukrajine sú pre mnohých ľudí takým hrozným zážitkom, že príchod ruského veľvyslanca na cintorín sovietskych vojakov bol jasnou provokáciou.

Premiér zdôraznil, že veľvyslanec sa mal riadiť výstrahou poľského ministerstva zahraničia, ktoré ho od tohto kroku odrádzalo.

Opozícia nabáda vládu, nech ruského veľvyslanca vyhostí a zníži poľsko-ruské styky na úroveň chargé d’affaires. „Nech ruský veľvyslanec odíde do Moskvy. Chránime niekoho, kto vo Varšave len vyvádza a k ničomu ho nepotrebujeme,“ vyhlásil na veľvyslancovu adresu opozičný poslanec Pawel Kowal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet