Na hlavný obsah

Rusko zničilo na Ukrajine takmer 200 kultúrnych pamiatok, tvrdí Zelenskyj

Zničené je aj múzeum básnika Skorovodu.

Rusko zničilo na Ukrajine takmer 200 kultúrnych pamiatok, tvrdí Zelenskyj
Na ilustračnej snímke mariupolské divadlo zničené po ruskom bombardovaní. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu (7. 5.) večer vo videopríhovore oznámil, že od začiatku invázie Ruska na Ukrajine pred dva a pol mesiacom bolo v jeho krajine útokmi zasiahnutých takmer 200 kultúrnych pamiatok. V nedeľu (8. 5.) nadránom o tom informovala tlačová agentúra DPA.

„K 7. máju ruská armáda zničila alebo poškodila už takmer 200  lokalít kultúrneho dedičstva,“ povedal ukrajinský prezident vo videu z Kyjeva.

Medzi týmito pamiatkami je aj múzeum ukrajinského básnika a filozofa Hryhorija Skovorodu v Charkovskej oblasti. To v predchádzajúcu noc zasiahla raketa, uviedol Zelenskyj. Skovoroda žil v rokoch 1722 až 1794.

„Žiaľ, zlo sa znovu vracia vtedy, keď si ľudia nevážia práva iných ľudí, keď ignorujú zákony a ničia kultúru,“ povedal Zelenskyj. „Presne to sa stalo ruskému štátu. Preto sa teraz musíme všetci brániť. Musíme brániť našich ľudí, naše mestá a dokonca naše múzeá, lebo sa stávajú terčmi ruských raketových úrokov,“ dodal.

Svet si v nedeľu a v pondelok (9. 5.) pripomenie víťazstvo nad nacistami v druhej svetovej vojne, pokračoval Zelenskyj. Ale konanie Ruska by malo „každému štátu a každému národu pripomenúť, že zlo sa nedá poraziť raz a navždy“, dodal ukrajinský prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet