Na hlavný obsah

Ruský diplomat odstúpil z funkcie, nesúhlasí s vojnou na Ukrajine

Tvrdí, že sa nikdy za svoju krajinu nehanbil viac.

Ruský diplomat odstúpil z funkcie, nesúhlasí s vojnou na Ukrajine
Na ilustračnej snímke moskovský Kremeľ. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ ruskej misie pri OSN v Ženeve Boris Bondarev odstúpil pre nesúhlas s vojnou na Ukrajine. Vyplýva to z listu, ktorý diplomat podľa stanice Rádio slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) zverejnil na sociálnej sieti LinkedIn.

V ňom Bondarev uviedol, že sa za svoju krajinu nikdy nehanbil viac. Stal sa zrejme prvým ruským diplomatom, ktorý sa oficiálne vzdal funkcie pre inváziu na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve sa k prípadu zatiaľ nevyjadrilo.

„Putinova rozpútaná agresívna vojna s Ukrajinou a vlastne s celým západným svetom je nielen zločinom proti ukrajinskému ľudu, ale pravdepodobne aj najťažším zločinom proti ruskému ľudu,“ citovala RFE/RL z vyjadrenia Bondareva.

Podľa webu OSN v Ženeve pôsobil Bondarev ako poradca ruskej stálej misie. V diplomatických službách bol podľa svojich slov 20 rokov. „Žiaľ, za tých dvadsať rokov sa miera klamstiev a neprofesionality v práci ministerstva zahraničných vecí neustále zvyšuje,“ uviedol vo vyhlásení.

Podľa Bondareva sa ruské ministerstvo zahraničných vecí už nevenuje diplomacii, ale „rozsievaniu klamstiev a podnecovaniu vojny a nenávisti“.

„Rusko už nemá žiadnych spojencov,“ dodal. Povedal, že by rád pokračoval vo svojej kariére diplomata, čo by sa však teraz rovnalo vlastizrade.

Začiatkom apríla vyzvalo české ministerstvo zahraničia ruských diplomatov, aby sa ďalej nepodieľali na zastupovaní ruského politického vedenia, ktoré sa rozhodlo vykonať „apokalyptickú deštrukciu“ svojho suseda.

Ruské vyslanstvo v Ženeve v reakcii na to ironicky poďakovalo za „veľkorysú ponuku“ a dodalo, že ruskí diplomati majú svedomia dostatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet