Na hlavný obsah

Ruský útok na obec Desna si vyžiadal 87 mŕtvych

Ekonomické fórum vyzval na maximálne sankcie proti Rusku.

Ruský útok na obec Desna si vyžiadal 87 mŕtvych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára účastníkom Svetového ekonomického fóra v Davose. Foto: TASR/AP

Ruský letecký úder na ukrajinskú obec Desna v Černihivskej oblasti z minulého týždňa si vyžiadal 87 mŕtvych, uviedol v pondelok (23. 5.) podľa agentúry Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k účastníkom Svetového ekonomického fóra v Davose (WEF).

Bilancia zverejnená ukrajinskými úradmi doteraz predstavovala 11 mŕtvych.

„Dnes sme dokončili práce v Desne. Štatistika je, bohužiaľ, taká, že sme pod troskami našli 87 obetí,“ citoval Zelenského denník Ukrajina pravda. „87 tiel, obetí, zabitých – ukrajinská budúcnosť bude už bez týchto ľudí,“ dodal.

Letecký úder, ktorý bol podľa niektorých ukrajinských médií raketovým ostreľovaním, sa odohral v utorok (17. 5.). Záchranné zložky pôvodne hlásili 11 mŕtvych a 14 zranených.

Informácie o množstve obetí nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Maximálne sankcie

V prejave tiež povedal, že sankcie medzinárodného spoločenstva proti Moskve by mali byť „maximálne“ vrátane embarga na ruskú ropu či úplného zákazu obchodovania s Ruskom.

„Sankcie by mali byť maximálne, aby Rusko a každý ďalší potenciálny agresor, ktorý chce viesť brutálnu vojnu proti svojmu susedovi, jasne vedel, aké budú okamžité dôsledky jeho konania,“ povedal Zelenskyj účastníkom fóra. Podľa neho by sankcie mali byť precedensom, ktorý bude fungovať po desaťročia.

Vyslovil sa tiež za úplné stiahnutie zahraničných spoločností z Ruska a uviedol, že Ukrajina potrebuje finančné prostriedky v hodnote najmenej piatich miliárd dolárov (4,7 mld. eur) mesačne.

„Keby sme dostali 100 % našich potrieb naraz už vo februári, výsledkom by boli desiatky tisíc zachránených životov. Preto Ukrajina potrebuje všetky zbrane, o ktoré žiadame, nielen tie, ktoré nám poskytli,“ povedal Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet