Na hlavný obsah

Ruský vojak obvinený z vraždy civilistu sa priznal

Zastrelil muža v Sumskej oblasti.

Ruský vojak obvinený z vraždy civilistu sa priznal
Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho pojednávania. Foto: TASR/AP

Ruský vojak, obžalovaný zo zabitia neozbrojeného ukrajinského civilistu, priznal v stredu (18. 5.) na súde v Kyjeve vinu. Informovala o tom ruská služba stanice BBC a agentúra Reuters. Je to prvý takýto proces od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Dvadsaťjedenročný zajatý príslušník tankovej jednotky Vadim Šišimarin čelí obvineniu, že v prvom týždni vojny zabil výstrelom do hlavy muža v dedine Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny. Ak ho súd uzná vinným, hrozí mu doživotné väzenie.

„Áno,“ odpovedal v stredu podľa agentúry AFP na súde ruský vojak na otázku, či priznáva vinu.

Muža mal zastreliť z auta

Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry rodák z Irkutsku Šišimarin porušil „vojnové pravidlá a zvyklosti“. Na konci februára spoločne s ďalšími štyrmi ruskými vojakmi ukradol auto, aby utiekli po tom, ako na ich kolónu zaútočili ukrajinské sily, tvrdí ukrajinská prokuratúra.

Došli potom podľa nej do Čupachivky, kde uvideli neozbrojeného civilistu, ktorý viedol bicykel a telefonoval. Prokuratúra uvádza, že Šišimarin dostal od ďalšieho vojaka rozkaz civilistu zabiť, aby ukrajinskú armádu neinformoval o prítomnosti Rusov.

Cez otvorené okno automobilu následne vypálil niekoľko rán z útočnej pušky, zasiahol civilistu do hlavy a muž na mieste zomrel, uvádza obžaloba.

Proces, ktorý sleduje mnoho novinárov, má pre Ukrajinu obrovský symbolický význam, poznamenala agentúra Reuters. Kyjev viní Rusko z páchania zverstiev a z brutality voči civilistom počas invázie a oznámil, že identifikoval vyše 10 000 potenciálnych vojnových zločinov.

Moskva popiera, že by cielila na civilistov, alebo že by sa Rusko podieľalo na vojnových zločinoch. Ukrajinu viní z ich zinscenovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet