Na hlavný obsah

S Depeche Mode nahral 14 albumov. „Klávesový bojovník“ Andy Fletcher zanechal kultovú hudbu

Legendárny "depešák" zomrel vo štvrtok.

S Depeche Mode nahral 14 albumov. „Klávesový bojovník“ Andy Fletcher zanechal kultovú hudbu
Na snímke hráč na klávesy kapely Depeche Mode Andrew Fletcher. Foto: ČTK/imago stock

Depeche Mode už nebudú ako predtým. Vo štvrtok (26. 5.) vo veku 60 rokov nečakane zomrel zakladateľ tejto kultovej kapely a hráč na klávesy Andrew Fletcher.

V roku 1980 sa Fletcher stretol s Martinom Goreom a spoločne s Vinceom Clarkom vytvorili trio s názvom Composition of Sound. Clarke bol v začiatkoch hlavný skladateľ a spieval hlavné vokály, dokiaľ v tom istom roku prišiel do kapely spevák Dave Gahan. Neskôr Clarke trio opustil, chcel robiť inú hudbu.

Po založení Depeche Mode a po prvom veľkom úspechu v podobe prvého albumu Fletcher opustil svoje zamestnanie a venoval sa len hudbe. S kapelou nahral dovedna 14 štúdiových albumov, vrátane tých najlegendárnejších – Songs of Faith and Devotion, Violator a Music for the Masses. Vydali tiež sedem koncertných a desať výberových albumov.

Medzi najslávnejšie hity kapely patria Enjoy the Silence, Walking in my Shoes, People are People či Personal Jesus.

Posledným štúdiovým albumom, na ktorom Fletcher spolu s Goreom a Gahanom pracovali, bol Spirit. Vydali ho v roku 2017.

Mohli byť tradičnou kapelou, ale nechceli

„Martin je skladateľ, Alan výborný hudobník, Dave je spevák a ja sa motám okolo nich,“ povedal o svojom pôsobení v kapele Fletcher v časoch, keď bol súčasťou zoskupenia aj Alan Wilder. Cituje ho web depechemode.sk.

Fletcherova rola v Depeche Mode bola často predmetom špekulácií. V raných inkarnáciách kapely hral na basgitaru. Ako sa kapela vyvíjala, Fletcherova rola sa zmenila, pretože každý z členov skupiny sa venoval oblastiam, ktoré im vyhovovali a boli pre skupinu všeobecne prospešné.

Fletcher bol známy aj svojou záľubou s experimentovaním so zvukmi. „Pokojne sme mohli byť ‚tradičnou‘ kapelou, ak by sme chceli. Martin je skvelý gitarista, Alan zvláda hru na bicie a ja viem hrať na basgitare. Predstavte si, David je dokonca známy tým, že spieva! Ale, viete, nás nástroje veľmi nezaujímajú, len zvuky, ktoré dokážu zo seba vydať. A dodnes sme presvedčení, že syntezátory vydávajú ďaleko zaujímavejšie zvuky, než tradičné nástroje, a práve preto ich stále používame,“ cituje ho portál.

Na jeho náhle úmrtie reagovali viaceré hudobné osobnosti. „Fletch bol srdečný, priateľský a zábavný človek, ktorý miloval elektronickú hudbu a vedel dať aj rozumné rady o hudobnom biznise,“ napísali na facebooku podľa BBC Pet Shop Boys.

Sister Bliss, hráčka na klávesy zo synthpopovej kapely Faithless, ho označila za „klávesového bojovníka“ a uviedla, že odišiel príliš skoro. Po Fletcherovi zostala manželka Grainne a deti Megan a Joseph. V roku 2020 ho uviedli do rock’n’rollovej Siene slávy ako člena Depeche Mode. Kapela vystupovala na Slovensku päťkrát, naposledy v roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet