Na hlavný obsah

Samosprávy žiadajú reformu volebných obvodov, v koalícii zatiaľ nie je zhoda

Niektorí žiadajú komplexnú reformu verejnej správy.

prenosná urna pre voľby do NR SR 2020
Ilustračná snímka.Foto: TASR
Foto: TASR

Koalícia otvára diskusiu aj o zmenách vo volebnom systéme. Samosprávy už roky žiadajú zmenu volebných obvodov, keďže súčasný jeden neponúka dostatočný priestor pre ľudí z regiónov.

Na volebný systém sa zaviazala pozrieť aj vláda vo svojom programovom vyhlásení. Predstavy sú však rôzne a zhoda na spoločnom postupe je zatiaľ v nedohľadne.

Niektorí politici žiadajú najprv komplexnú reformu verejnej správy. Samosprávy hovoria, že s tým už vláda začala, no inak, ako si predstavovali. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Novela volebného zákona

Tlak samospráv na zmenu volebného systému rastie. Predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) hovorí, že koalícia má na stole viacero bodov, ktoré by mohla reforma obsahovať.

„Voľby zo zahraničia, centrálny register voličov, odmeňovanie za voľby. Budeme pokračovať ďalej pri týchto 13 okruhoch s cieľom spresniť si, ktoré majú šancu byť aj politicky priechodné,“ povedal Vetrák.

Súčasťou rokovaní je navýšenie počtu volebných obvodov pri voľbách do národnej rady. Politológ Peter Spáč z Masarykovej univerzity v Brne upozorňuje, že prípadný počet treba nastaviť citlivo.

„Obvodov je viac a čím sú menšie, tým to viac deformuje súťaž. To znamená, že sú odmeňované veľké strany na úkor malých. Je to prospešný krok, ale ako pre koho,“ vysvetlil.

Zastúpenie regiónov

Podľa Jána Ferenčáka z mimoparlamentného Hlasu-SD by viac ľudí z regiónov politike pomohlo. „Vidíte aj súčasné rozloženie parlamentu, kde zo 150 poslancov je len jedna tretina z Bratislavy. Jednoducho neodráža realitu Slovenska,“ spresnil.

Aj Vladimír Ledecký (SaS) hovorí, že pomôcť by to mohlo. Zmeniť však podľa neho treba vplyv strán na regionálnu politiku. „Parametre treba nastaviť tak, aby sa regióny posilnili a centrály politických strán mali troška nižšiu moc,“ priblížil.

Poslanci zatiaľ našli zhodu v tom, že reformu potrebuje celá verejná správa. Súhlasí s nimi aj predseda Únie miest Slovenska Richard Rybníček. „Pokiaľ sa nezmení financovanie, územnosprávne členenie a nevzniknú municipality, tak som presvedčený o tom, že zmena volebných obvodov je len kozmetická záležitosť,“ zdôraznil.

Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí Slovenska hovorí, že s reformou verejnej správy už koalícia začala, no nie v pozitívnom smerovaní pre samosprávy.

„Malé obce ekonomicky kľaknú v súvislosti s dofinancovaním neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Schválená súdna mapa, ale aj stratifikácia nemocníc, sú obrovské zásahy do verejnej správy,“ dodal Kaliňák.

Odborníci na samosprávy pri súčasnom rozložení síl v parlamente zásadné zmeny neočakávajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál