Na hlavný obsah

Sandru preslávil hit Maria Magdalena, nemecká speváčka oslavuje 60 rokov

Populárna bola hlavne v 80. rokoch minulého storočia.

Sandru preslávil hit Maria Magdalena, nemecká speváčka oslavuje 60 rokov
Nemecká speváčka Sandra. Foto: ČTK/imago stock&people/IMAGO/United Archives / Frank Hempel

Sandra Ann Lauer známa pod umeleckým menom Sandra sa narodila 18. mája 1962 v nemeckom meste Saarbrücken. V stredu 18. mája oslávi speváčka 60 rokov. Popularite sa tešila v 80-tych a začiatkom 90-tych rokov s viacerými európskymi hitmi.

Sandrin otec vlastnil vínotéku a matka pracovala v obchode s obuvou. Sandra skoro prejavila záujem o hudbu a tanec. Začala sa učiť klasický balet v piatich rokoch. Keď mala 10, začala sa učiť hrať na gitare.

Na snímke nemecká speváčka Sandra.
Na snímke nemecká speváčka Sandra. ZDROJ: TASR/APFoto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V roku 1975, ako trinásťročná, bola Sandra na súťaži v Saarbrückene, kde sa hľadali nové talenty pre hudobný priemysel. V skutočnosti bola v hľadisku. Keď všetci nominovaní dokončili svoje vystúpenia a porota diskutovala o výsledkoch, povedala mame, že musí ísť na záchod, postavila sa, vyšla na pódium a začala spievať. Informuje o tom portál en-academic.org.

https://twitter.com/innerlife_pro/status/1194246078511497216

S pomocou novonadobudnutého uznania vydala pieseň Andy Mein Freund. Singlu sa však v hitparádach nedarilo a ona sa na niekoľko rokov stiahla z hudobnej scény.

Predtým, ako sa Sandra vydala na sólovú dráhu, bola vedúcou speváčkou čisto ženského tria Arabesque, ktoré malo obrovský ohlas v Japonsku a Sovietskom zväze. V tom čase sa Sandra zoznámila s klávesákom Michaelom Cretu.

Sólová kariéra

Po deviatich vydaných albumoch sa trio rozpadlo a Sandra začala sólovú kariéru. Spolupracovať začala práve so svojím partnerom Michaelom.

Jej najväčším hitom je singel Maria Magdalena, ktorý bol úspešným v 21 krajinách od Južnej Ameriky po Egypt.

V roku 1988 sa vydala za Michaela Cretu a spoločne sa odsťahovali s kompletným nahrávacím štúdiom a celým tímom na Ibizu. V kariére nepokračovala, venovala sa rodine a svojim dvom synom.

Speváčka svoju sólovú kariéru síce ukončila, ale jej hlas sa stal nezameniteľným v projekte Enigma, ktorý dal dokopy jej manžel.

V roku 2007 sa s manželom rozviedli a neskôr sa vydala za hudobného producenta Oalfa Mengesa. Ku kariére sa vrátila, ale žiadna skladba sa už neuchytila.

Medzi jej najväčšie hity tak stále patria skladby Hiroshima, Everlasting love či Maria Magdalena. Sandra predala po celom svete viac ako 30 mi­liónov albumov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet