Na hlavný obsah

Satelitné snímky majú dokazovať ruské krádeže obilia z Ukrajiny

Rusi ho odvážajú loďami.

Rusko zrejme pokračuje v krádežiach ukrajinského obilia, napísal v utorok (24. 5.) server CNN s odvolaním sa na satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies.

Fotografie ukazujú dve ruské obchodné lode v prístave Sevastopol na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove, do ktorých sa nakladá obilie.

Z „postupnej krádeže“ obilia Rusko obvinil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Hoci nemožno s určitosťou určiť, komu naložené plodiny na lodiach patria, CNN pripomína, že Krymský polostrov produkuje len málo obilia, na rozdiel od poľnohospodársky bohatých ukrajinských oblastí ležiacich severne od Krymu, z ktorých Rusko teraz časť okupuje.

Nové snímky Maxar Technologies z 19. a 21. mája ukazujú plavidlá Matros Pozynič a Matros Koška v lodenici zrejme popri silách s obilím, z ktorých do otvoreného nákladného priestoru prúdi náklad.

Obe lode už vyplávali zo Sevastopolu. Podľa monitorovacej online služby MarineTraffic sa Matros Pozynič plaví Egejským morom a jeho cieľom má byť libanonský Bejrút. Matros Koška je stále v Čiernom mori.

Nejde o prvý prípad

Stanica CNN už skôr tento mesiac informovala o podobnej misii, keď Matros Pozynič v Čiernom mori naložil obilie a vyplával do Stredozemného mora. Pôvodne loď mierila s nákladom do Egypta, kde ju ale úrady po vyhrážke od ukrajinských úradov odmietli.

Následne jej odopreli vstup do Bejrútu a plavbu nakoniec zakončila v najväčšom sýrskom obchodnom prístave Latákíja. Rusko v Sýrii dlhodobo podporuje režim prezidenta Bašára Asada.

Dodávky pšenice z Ruska a Ukrajiny pred vojnou predstavovali takmer 30 percent svetového obchodu. Ukrajina je zároveň štvrtým najväčším vývozcom kukurice a piatym najväčším vývozcom pšenice na svete, uvádza americké ministerstvo zahraničných vecí.

Polovicu všetkého obilia od Ukrajiny nakupuje aj Svetový potravinový program (WFP), ktorý dodáva potraviny 125 miliónom ľudí.

Rusko blokuje či ovláda ukrajinské prístavy

Rusko v Čiernom mori drží od roku 2014 kľúčový prístav Sevastopol na anektovanom Krymskom polostrove. Od februárovej invázie Rusko zablokovalo dva ďalšie významné ukrajinské prístavy – ostreľovanú čiernomorskú Odesu a dobytý Mariupol pri Azovskom mori.

Ukrajina z týchto prístavov nemôže vyvážať tovar, čo má vplyv nielen na globálnu dostupnosť potravín, ale aj ničivé dôsledky pre ekonomiku napadnutej krajiny.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že zdrojom problémov, ktoré vedú k hrozbe svetového hladomoru, nie je Rusko. Na vine sú podľa neho protiruské sankcie a tí, ktorí ich voči Moskve kvôli jej invázii na Ukrajinu zaviedli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet