Na hlavný obsah

Severná Kórea hlási ďalších 15 úmrtí po infekcii covidom

KĽDR zatiaľ oznámila celkovo 42 úmrtí.

Severná Kórea hlási ďalších 15 úmrtí po infekcii covidom
Cestujúci sledujú na televíznej obrazovke správy o výskyte ochorenia COVID-19 v Severnej Kórei. Foto: TASR/AP

Severná Kórea za posledný deň zaznamenala ďalších 15 úmrtí po infekcii ochorením COVID-19 a 296 180 novoinfikovaných ľudí. Informovala o tom štátna agentúra KCNA.

Severná Kórea prvýkrát oficiálne priznala výskyt covidu v krajine vo štvrtok (12. 5.). KĽDR zatiaľ oznámila celkovo 42 úmrtí a 820 620 prípadov infekcie, píše agentúra AP.

Možná humanitárna kríza

Panujú obavy, že šírenie choroby spôsobí v Severnej Kórei humanitárnu krízu. Severokórejský zdravotnícky systém je dlhodobo v zlom stave a predpokladá sa, že väčšina obyvateľov nie je proti covidu očkovaná.

Podľa niektorých odborníkov by Severná Kórea mohla čeliť vysokému počtu úmrtí na covid, ak okamžite zo zahraničia nedostane dodávky vakcín, liekov a ďalšieho zdravotníckeho materiálu, napísala agentúra AP.

Severná Kórea vo štvrtok vyhlásila celoštátnu uzáveru. To by mohlo prehĺbiť ekonomické problémy krajiny, za ktorými stoja okrem iného ekonomické sankcie uvalené na KĽDR kvôli jadrovému programu a zlá domáca hospodárska politika, píše AP.

Severokórejský líder Kim Čong-un v sobotu epidémiu označil za veľkú katastrofu. Vyjadril však presvedčenie, že sa KĽDR podarí „poraziť túto zlú infekčnú chorobu v čo najkratšom čase“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet