Na hlavný obsah

Severná Kórea vykonala ďalší raketový test

Aktivita tejto krajiny v oblasti zbraní sa zvyšuje.

Severná Kórea vykonala ďalší raketový test
Na ilustračnej snímke severokórejský raketový test v televíznom spravodajstve. Foto: TASR/AP

Severná Kórea (KĽDR) v sobotu (7. 5.) smerom do Japonského mora odpálila balistickú strelu. Informujú o tom japonská armáda a juhokórejské médiá.

Ide o pätnástu podobnú skúšku, ktorú izolovaný diktátorský štát tento rok uskutočnil, uviedla agentúra AP. Naposledy sa podobný test napriek rezolúciám OSN, ktoré to KĽDR zakazujú, uskutočnil v stredu (4. 5.).

Severokórejský vodca Kim Čong-un nedávno počas veľkolepej vojenskej prehliadky vyhlásil, že Pchjongjang svoje jadrové sily bude vyvíjať „čo najrýchlejším tempom“.

Strelu zrejme Severná Kórea odpálila z ponorky neďaleko svojho východného pobrežia. Podľa Japonska letela zhruba 600 kilometrov, kým dopadla mimo japonskú výlučnú ekonomickú zónu, čo je oblasť mora do vzdialenosti 200 námorných míľ (370 kilometrov) od pobrežia.

Tokio raketovú skúšku odsúdilo ako neprijateľnú hrozbu medzinárodnému spoločenstvu.

Washington je presvedčený o tom, že KĽDR môže byť už v tomto mesiaci pripravená v komplexe na severovýchode krajiny uskutočniť svoj prvý jadrový test o niekoľko rokov.

Nezvyčajne rýchle tempo, akým Severná Kórea zbrane tento rok testuje, podľa AP dokazuje, že rozvíja svoj raketový program a zároveň sa snaží vyvíjať tlak na Spojené štáty pre rozhovory, ktoré ešte za vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa uviazli na mŕtvom bode.

Zvýšená aktivita by mohla súvisieť aj s chystanou inauguráciou nového juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola, ktorá sa uskutoční v utorok (10. 5.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet