Na hlavný obsah

Sexsymbol či najžiadanejšia herečka. Rita Hayworthová sa preslávila aj tanečnými kreáciami

Zomrela pred 35 rokmi.

Americkú herečku Ritu Hayworthovú v 40. rokoch 20. storočia vnímali ako najžiadanejšiu hviezdu strieborného plátna. Celý svet ju poznal ako zmyselnú Gildu z rovnomenného filmu, vyhľadávanú muzikálovú herečku a tanečnicu. V sobotu 14. mája uplynulo 35 rokov od jej úmrtia.

Rita Hayworthová, vlastným menom Margarita Carmen Cansinová, sa narodila 17. októbra 1918 v New Yorku (USA). Otec Španiel a matka Britka boli profesionálni tanečníci. Budúca herečka sa stala tiež členkou obľúbenej tanečnej estrády rodiny Cansinovcov.

Spolu s otcom účinkovala v nočných kluboch v Kalifornii i v mexickej Tijuane. Práve tam si ju všimli filmoví tvorcovia a producenti.

Vynikla už v mladosti

Svoju prvú zmluvu podpísala už ako 17-ročná s filmovou spoločnosťou Fox Studio v roku 1935. Po jej vypršaní zase s ďalšou prestížnou Columbia Pictures v roku 1937. Práve vtedy začala používať svoje herecké meno Rita Hayworthová.

Prvý významný filmový úspech sa dostavil v dráme Howarda Hawka Only Angelkes Have Wings (Len anjeli majú krídla, 1939). Režisér Peter Bogdanovich k filmu poznamenal: „Ak ste nevideli Caryho Granta, Jeana Arthura a Ritu Hayworthovú v romantickej a vzrušujúcej dráme Howarda Hawksa z roku 1939, nevideli ste najúchvatnejší, najpôsobivejší a najzábavnejší film, aký kedy vznikol.“ 

Herečka ešte v čase, keď mala zmluvu s Columbia Pictures, prijala rolu aj vo filme Susan and God (1940). Režíroval ju oscarový George Cukor. Rovnako aj v romantickej komédii spoločnosti Warner Bros The strawberry blonde (1941) v spoločnosti Metro Goldwyn Mayer.

Filmová diva sa objavila aj v roli necudnej a zvodnej Dońi Sol des Muire v dráme Blood and Sand (Krv a piesok, 1941).

Jej fotky vyvolávali senzáciu

Vďaka farbe vlasov sa zaradila medzi najkrajšie rusovlásky Hollywoodu. Fotografie herečky vyvolávali senzáciu, zapĺňali stránky časopisov a plagáty s jej podobizňou zaplavili krajinu. Spoločnosť Columbia Pictures sa postarala o to, že Rita Hayworthová sa stala najžiadanejšou filmovou herečkou 40. rokov minulého storočia.

Vďačila za to aj prezidentovi tejto spoločnosti Harrymu Cohnovi, ktorý predvídal jej umelecký prínos do sveta filmu. Po filme Tales of Manhattan (Historky z metropole, 1942) rozhodol, že herečka nebude nakrúcať v iných štúdiách ako 20th Century Fox.

Tanečné kreácie herečky vynikli v muzikáloch You’ll Never Get Rich (Nikdy nezbohatneš, 1941) a You were never lovelier (Krajšia ako sen, 1942). Legendárny tanečný partner herečky Fred Astaire vo svojej autobiografii napísal, že tancoval s dokonale vytrénovanou a jedinečnou osobnosťou v oscarovej My Gal Sal (Moje dievča Sally, 1942) a  Cover Girl (Dievča mesiaca, 1944).

Nemalý úspech dosiahol aj film The Lady from Shanghai (Dáma zo Šanghaja, 1947). Tam si herečka zahrala aj so svojím druhým manželom Orsonom Wellesom. Za najslávnejšiu rolu umelkyne je považovaná preslávená Gilda z čierobieleho filmu z roku 1946. Ten kritika označila za najzvláštnejší príbeh lásky a nenávisti.

Ďalší film z roku 1948 The loves of Carmen bol prvým v produkcii Columbia Pictures a zároveň i vlastnou produkčnou spoločnosťou Rity Hayworthovej The Beckworth Corporation.

Mediálne šialenstvo v Európe

Ku koncu 40. rokov herečka na nejaký čas prerušila svoju kariéru, pretože sa vydala za pakistanského princa Alyho Khana. Ten v New Yorku zastával funkciu veľvyslanca Pakistanu pri OSN. Mediálne šialenstvo nastalo, keď sa pár presťahoval do Európy.

V poradí už tretie manželstvo sa však nevydarilo a herečka sa opäť vrátila do USA. Tam nakrútila vydarené snímky Affair in Trinidad (1952) a Salome (1953).

Za muzikál Miss Sadie Thompson (Slečna Sadie Thompsonová, 1953) zožala veľké uznanie a dostala i cenu kritiky. Rita Hayworthová zožala slávu aj v oscarovej dráme Separate Tables (Oddelené stoly, 1958) či po boku Garyho Coopera vo westerne They Came to Cordura (Cesta do Texasu, 1960).

V roku 1965 ju nominovali na Zlatý Glóbus za pohybové kreácie v dráme Circus world (Cirkusový svet). Tam hrala po boku Johna Wayna a Claudie Cardinale.

V roku 1977 si Rita Hayworthová odniesla cenu National Screen Heritage Award za svoj prínos k filmu.

Životopisná dráma Rita Hayworth: The Love Goddess (1983) v hlavnej úlohe s Lyndou Carterovou odhalila aj smutné okamihy života herečky – vrátane zneužívania, ktoré zažila v rodine.

Alzheimerovej chorobe podľahla Rita Hayworthová 14. mája 1987 v Kalifornii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet