Na hlavný obsah

Silné búrky v Kanade majú už osem obetí

Zabíjali padajúce stromy a konáre.

Silné búrky v Kanade majú už osem obetí
Východ Kanady zasiahli silné búrky. Na snímke pracovník odstraňuje popadané stromy a konáre. Foto: twitter/ Hydro One

Na najmenej osem stúpol počet obetí silných búrok, ktoré v sobotu (21. 5.) zasiahli východ Kanady. Podľa agentúry AFP to v nedeľu (22. 5.) uviedli miestne úrady.

Polícia v provincii Ontário informovala o úmrtí siedmich ľudí, ktorých zabili padajúce stromy a konáre. Ôsmou obeťou je žena, ktorá sa utopila, keď sa jej čln prevrátil na rieke Ottawa neďaleko mesta Gatineau.

Vietor dosahoval rýchlosť až 140 kilometrov za hodinu

Podľa kanadských meteorológov východ krajiny bičoval v sobotu (21. 5.) silný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť viac ako 140 kilometrov za hodinu.

Ten bol súčasťou zriedkavého javu nazývaného derecho, čo je dlhá línia veľmi aktívnych búrok alebo mikroburstov (extrémne silný zostupný prúd vzduchu, ktorý pri zemi vytvára ničivý vietor).

„Táto línia búrok bola dlhá takmer 1 000 kilometrov,“ povedal pre miestnu stanicu CFRA klimatológ kanadského ministerstva životného prostredia David Phillips.

V sobotu (21. 5.) večer bolo bez elektriny asi 900 000 domácností, situácia bola zlá aj v nedeľu (22. 5.) , uviedli na twitteri miestni dodávatelia Hydro One a Hydro-Quebec.

Mnohé cesty v postihnutej oblasti sú stále posiate konármi a rôznymi úlomkami a ich sprejazdnenie potrvá niekoľko dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet