Na hlavný obsah

Sily NATO by mali dostať nového veliteľa – amerického generála s talianskymi koreňmi

Velenie by mal prevziať v lete.

Americký generál Christopher Cavoli.
Americký generál Christopher Cavoli.Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Biely dom a NATO nominovali na post veliteľa síl Severoatlantickej aliancie (NATO) amerického generála Christophera Cavoliho. Očakáva sa, že jednotlivé štáty ho schvália a velenie prevezme v lete.

Cavoli je podľa viacerých neobyčajný kandidát, ktorý má všetky predpoklady na to, aby svoju novú úlohu zvládol. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

V čase zúriacej vojny na Ukrajine a pravdepodobného rozšírenia NATO o Fínsko a Švédsko nastúpi do čela Aliancie generál s neobyčajným životopisom.

Christopher Cavoli skončil v roku 1987 biológiu na prestížnej Princetonovej univerzite. Jeho bakalárska práca niesla názov „Vplyv červíkov na vertikálnu distribúciu slizovitých plesní v pôde“. Cavoli si namiesto vedy vybral armádu.

Veliteľ s univerzitným titulom

Bojoval v prvej vojne v Perzskom zálive. Po je skončení pôsobil na amerických základniach v Nemecku a v Taliansku. Počas toho vyštudoval jednu z najlepších univerzít na svete Yale, kde získal titul magistra na fakulte ruský štúdií.

V Pentagóne mal štyri roky na starosti práve Rusko. V 2006 velil bojovému práporu v Afganistane. Od roku 2018 stál na čele amerického velenia pre Európu a Afriku. O svojom poste povedal: „Európa nie je sama, je prepojená s kontinentami a bezpečnostné záujmy nepoznajú hranice jednotlivých veliteľstiev.“

Narodil sa v rodine amerického dôstojníka na základni v Západnom Nemecku počas studenej vojny. Jeho rodičia majú talianske korene. Často sa sťahovali. Vyrastal aj v Ríme, Verone a Vicenze. Plynule hovorí po rusky, francúzsky a taliansky.

Sám o sebe povedal: „Tí, čo ma poznáte viete, že nerád som v centre pozornosti“. A presne to sa už čoskoro stane. Cavoli vo funkcii veliteľa NATO nahradí generála Toda Woltersa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál