Na hlavný obsah

Samosprávy sa obávajú výpadkov v rozpočtoch pre zvýšenie daňového bonusu

Vládu vinia z toho, že financuje svoje priority cez ich rozpočty.

Samosprávy sa obávajú výpadkov v rozpočtoch pre zvýšenie daňového bonusu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zvýšenie daňového bonusu bude mať negatívny vplyv na výšku výberu dane z príjmu fyzických osôb, ktorej podiel je hlavným zdrojom príjmov samospráv. Myslí si to združenie samosprávnych krajov SK8, ktoré to uviedlo v reakcii na vládny návrh na zvýšenie daňového bonusu na deti.

Samosprávne kraje odkazujú vláde, že už viac nemôže financovať svoje priority z rozpočtov samospráv.

Zástupcovia samospráv v utorok (17. 5.) rokovali s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom financií Igorom Matovičom (obaja OĽANO), rokovanie však podľa predsedu SK 8 a trnavského župana Jozefa Viskupiča (OĽANO) nebolo úspešné.

„Predmetom rokovania bola budúcnosť samospráv, ktorá je opäť v ohrození. Nemôžeme viac tolerovať, že vláda a parlament zasahujú do rozpočtov krajov, miest a obcí. Zvýšenie daňového bonusu je ďalším z opatrení, ktorými sa financujú vládne priority z cudzieho vrecka,“ skonštatoval Viskupič.

„Tým sa porušuje dohoda zakotvená v zákone, že samosprávasa financuje z dane z príjmu fyzických osôb. Tieto zdroje používame na verejné služby. Ak na ne chce niekto siahať, má dve možnosti. Buď nech to vykompenzuje, čo je nesystémové. Alebo nech povie, ktoré služby majú samosprávy prestať poskytovať, ktorú cestu neodhrnúť alebo v ktorej škole stlmiť kúrenie,“ dodal.

Očakávajú obrovský výpadok

Avizované zvýšenie daňového bonusu bude mať podľa samosprávnych organizácií negatívny vplyv na výšku výberu dane z príjmu. Tie sú hlavným zdrojom ich príjmov.

„Odhadovaný výpadok v stovkách miliónov eur ročne môže ohroziť ich fungovanie, respektíve rozsah i kvalitu nimi poskytovaných verejných služieb v oblasti sociálnej starostlivosti, regionálnej kultúry, stredného školstva prímestskej autobusovej dopravy či správy ciest II. a III. triedy,“ uviedlo združenie SK 8.

Združenie tvrdí, že vláda má všetky možnosti na to, aby našla zdroje
na financovanie svojich priorít niekde inde, nie v rozpočtoch samospráv. „Pokračovanie v praxi jednostranných zásahov do rozpočtov krajov bez konzultácie a kompenzácie považujeme za neudržateľné porušovanie svojej fiškálnej autonómie, ktorú garantuje aj Európskou chartou miestnej samosprávy,“ ukončilo združenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko