Na hlavný obsah

Školskí odborári sú nespokojní s platmi učiteľov. Gröhling aj Matovič chcú protestovať s nimi

V krajine budú chýbať pedagógovia.

Školskí odborári sú nespokojní s platmi učiteľov. Gröhling aj Matovič chcú protestovať s nimi
Na ilustračnej snímke učiteľka v škole. Foto: RTVS

Platy učiteľov naďalej stoja a podľa komory učiteľov sa táto vláda správa k pedagógom horšie ako všetky pred ňou. Nespokojní sú aj školskí odborári, ktorí pripravujú protest v hlavnom meste

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) nevylúčil, že pôjde do ulíc s nimi. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Nagyová.

Gröhling: Štát nerieši kľúčový problém

Tento rok bude chýbať na Slovensku približne tisíc pedagógov. Už teraz chýbajú učitelia fyziky, chémie, matematiky, informatiky či cudzích jazykov. Zatraktívnenie tohto povolania má pritom vláda aj vo svojom programovom vyhlásení.

No kým minister financií Igor Matovič (OĽANO) navrhuje pre deti voľnočasové poukazy za asi pol miliardy eur, Gröhling upozorňuje, že štát nerieši kľúčový problém – čas detí v školských laviciach. Inak povedané, aby mal žiakov kto učiť.

„Neviem, že či teda treba ešte nejako to vysloviť na koaličnej rade. Ak toto bude požiadavka ministra Matoviča, a potom sa spustí celý proces, tak to môžem vysloviť. Budeme rozprávať iba to, čo rozprávame absolútne všetci. Toto mi príde iba nejaká zámienka, aby sme povedali, že nechceme dať učiteľom,“ myslí si Gröhling.

Desaťpercentné zvýšenie vraj nestačí

Minister pripomína, že desaťpercentné zvýšenie platov učiteľov je možné prerozdeliť na 6 % plošne a 4 % pre učiteľov, ktorí učia ťažiskové predmety. Kto však bude plátať chýbajúce miesta v školstve, bude len na zodpovednosti vlády, uviedol prezident komory učiteľov Vladimír Crmomann.

„Nám idú tak nejaké 3 %, čo nie je absolútne ani žiadna valorizácia, ani 10 % by vlastne mi spôsobilo to, že by tieto naše platy rástli. Na to, aby začali platy rásť, treba ich zvýšiť aspoň o 20 %,“ opísal.

Šéf školských odborárov Pavel Ondek upozorňuje, že nástupný plat učiteľa je 915 eur. „Vieme, že inflácia je takmer 9,3 %. Prognóza je ešte vyššia, čo deklaruje Národná banka Slovenska. Takže kúpna sila obyvateľstva bude klesať. Takisto aj pracovné podmienky, o ktorých hovoríme dávno, že sa málo investuje do školstva,“ povedal.

Matovič kritizuje SaS

Nespokojnosť školských odborárov sa stupňuje a o mesiac plánujú vyjsť do ulíc. K davu sa chce pripojiť aj Matovič.

„Mesiace mohli mať učitelia vyššie mzdy a strana SaS mesiace tento návrh odmieta. Sú to tie návrhy, ktoré teraz chceme, alebo tie zdroje financovania, ktoré sme chceli použiť aj na rodinné prídavky, aj na služby deťom. A potom vás okydá cez médiá, že mu nechcete dať peniaze,“ vyhlásil.

To, či sa podarí dosiahnuť zvýšenie platov o desať percent od júla, závisí podľa školských odborárov od Matoviča a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál