Na hlavný obsah

Slovensko dalo svetu nový minerál argentopolybazit

Zaujímavý je svojím zložením.

Slovensko dalo svetu ďalší nový minerál – argentopolybazit. Jeho typovou lokalitou je Kremnica. Pre geológov a mineralógov je svojou štruktúrou a zložením nesmierne zaujímavý.

Mnohí hľadači minerálov by sa po stopách nového minerálu radi vybrali, a to najmä kvôli jeho obsahu zlata a striebra.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Keď sa pošťastí, tak sa podarí nájsť aj takúto zaujímavosť. Ale to je len čerešnička na torte. Argentopolybazit má všetku meď nahradenú striebrom. V podstate neobsahuje žiadnu meď. Tým je výnimočne zaujímavý,“ uviedol Tomáš Mikuš z Ústavu vied o Zemi SAV v Banskej Bystrici.

„Tento minerál sa našiel v Kremnici, zároveň v Novej Bani. Tiež na Kamčatke za polárnym kruhom. Tieto tri lokality spája ich vulkanický pôvod a prítomnosť minerálov bohatých na striebro a zlato,“ dodal pre televízny regionálny magazín Regina Mikuš.

27. minerál zo Slovenska

Argentopolybazit sa našiel vďaka zberateľom minerálov. Bývalý baník Ivan Andráši tvrdí, že zberatelia taja miesto nálezu. „Vždy sa však nájde niekto, kto vám niečo povie. Tak som nahovoril brata, aby sme to išli pozrieť. Týchto pár kúskov je tu už od roku 2017, ako sme tam boli s bratom,“ povedal Andráši.

Minerál je podľa neho z pohľadu zberateľov len lokálna záležitosť. „Minerál je veľmi malý, čiže ak si ho zberatelia budú chcieť zadovážiť, tak si ho buď kúpia, alebo navštívia danú lokalitu a podarí sa im ho ich nájsť,“ vysvetlil Andráši.

Tento minerál si návštevníci budú môcť pozrieť na vzorkách z Kremnice, avšak zatiaľ je tohto materiálu málo. Argentopolybazit je 27. minerál pochádzajúci zo Slovenska. „Pre zberateľov je zaujímavá obec Ľubietová, z ktorej v minulosti opísali už tri nové minerály. Reprezentujú najkrajšie vzorky svojho druhu na celom svete,“ dodal Mikuš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko